První premiérou sezony 2019/2020 je v Divadle na Vinohradech moderní klasika Švýcara Fridricha Dürrenmatta Návštěva staré dámy. Hra, ve které v minulosti na prknech pražských divadel zářily Jaroslava Adamová, Antonie Hegerlíková nebo Jiřina Jirásková, vypráví příběh krizí stiženého města Güllen, kam se vrací miliardářka Klára Zachanassianová. A nabízí obchod – pomůže městu, pokud to obětuje jejího bývalého milence Illa. Jak se ctihodní občané rozhodnou?

Dagmar Havlová a Tomáš Töpfer

Geniální švýcarský dramatik ve své slavné hře řeší, jak se vyrovnat s vinami a traumaty totalitní minulosti. Hra o městě, které pro iluzi prosperity obětuje morálku, dávno překročila rámec doby svého vzniku, tedy 50. léta. Je aktuální i dnes, kdy si Kláru zahraje Dagmar Veškrnová Havlová, jejím Illem bude Tomáš Töpfer, inscenaci režíruje zkušený Jan Burian.

Shakespearova komedie

Dalším titulem divadla pak v prosinci bude komedie Williama Shakespeara Jak se vám líbí v režii Juraje Deáka. Méně známá inscenace se odehrává na dvoře vévody Fredericka, kde panuje strach: krutý vévoda svrhl svého bratra a vyhnal jej do Ardenského lesa. U dvora si nechal jeho dceru Rosalindu.

Rosalinda potkává mladého Orlanda a vzplane mezi nimi láska na první pohled, ale osud jim není nakloněn. A tak všichni prchají do idylického Ardenského lesa, kde žije společnost volnomyšlenkářů, bláznů a exilantů. Když si k tomu připočteme to, že Rosalinda se ze strachu převlékne za chlapce, může nám být jasné, že nebude nouze o komická nedorozumění…

Pestrá sezona

Na velké scéně ještě na diváky čeká hořká hra Viktora Dyka Zmoudření dona Quijota a Český román Olgy Scheinpflugové v dramatizaci Jana Vedrala, tedy příběh lásky Karla Čapka a herečky Olgy Scheinpflugové, který se koneckonců zčásti odehrává právě ve vinohradském divadle.

Na studiové scéně se chystá Havlova Audience a hra Antonína Přidala Pěnkava s loutnou.