Oblíbená akce, kdy divadla otevřou svá zákulisí a připraví jindy nevídané zážitky, se uskuteční 16. listopadu 2019, tedy v předvečer 30. výročí sametové revoluce. Ta, respektive širší téma svobody a divadla, bude spojovacím prvkem letošního ročníku.

Velká i malá divadla opět nabídnou netradiční programy jako setkání s umělci, otevřené zkoušky, workshopy anebo noční prohlídky a bojovky, či výstavy i performance. A to zdarma nebo za symbolické vstupné.

Divadelníci a revoluce

Na zážitky bohatý program si každá scéna zorganizovala po svém. Divadlo Komedie připravuje výstavu nazvanou Divadlo a revoluce, kterou chce připomenout úlohu divadelníků při formování demokratické opozice v období před rokem 1989 a zejména během sametové revoluce. Vernisáž výstavy se bude konat 16. listopadu 2019 od 17:00 v divadle Komedie, po ní bude následovat debata Sametová divadla s Liborem Vodičkou a Bárou Štěpánovou.

Výstava ukáže výběrový průřez scénami, kudy se revoluce v listopadových a prosincových dnech roku 1989 ubírala, a to na ose Plzeň, Praha, Ústí nad Labem, Brno, Olomouc, Ostrava. Doplní ji dobové artefakty, plakáty, dokumenty a především obraz Petra Nikla Narození kočky. Pochází z roku 1987, kdy také vznikla skupina Tvrdohlaví.

Národní netradičně

Do akce se zapojuje i Národní divadlo, které uvede rozmanitý program, jehož stěžejní část je soustředěna do Anenského areálu na Starém Městě a večer uzavře speciální program na Nové scéně. Fanoušci divadelní i hudební historie zde určitě ocení komentované prohlídky jak Archivu Národního divadla, tak Hudebního archivu Národního divadla, které umožní návštěvníkům podívat se zblízka na zajímavé archiválie z bohaté historie divadla, další prohlídka ukáže zákulisí Laterny magiky.

Chystá se i tematická procházka s podtitulem Podoby svobody v Anenském areálu, dílna pro teenagery Svoboda slova, která se zaměří na práci s textem, a pro děti dílna na téma divadelní deník.

Havel na scéně

Dílo dramatika a prvního porevolučního prezidenta připomenou v Knihovně Václava Havla. Divadelní skupina Našlose ze Sedlčan zde zahraje Zahradní slavnost, první a jednu z Havlových nejslavnějších divadelních her, kterou mladí divadelníci pojímají jako ryze současný text.

Pražský Činoherní klub uvede scénické čtení Havlovy hry Protest.

Výstava a bojovka

Institut umění – Divadelní ústav, který celou akci pořádá, připravil vernisáž výstavy Divadlo a svoboda – První dekáda nezávislosti českého divadla po roce 1989 a hravou bojovku pro děti a rodiče Svoboda: Dá se to jíst?

Sedmý ročník této divadelní události dále nabídne diskuze s pamětníky a aktéry společenských a politických změn po roce 1989, přednášky, výstavy, instalace, představení a další akce na téma „Divadlo a svoboda“. Některá divadla využijí také souběhu s demonstrací Venku je hezky, do programu ji přímo zařadilo divadlo Ponec.