Nejlepší německojazyčné filmy posledních let přináší letní odnož festivalu Filmfest - Sommerkino. Až do 28. srpna se filmy z Německa, Rakouska nebo Švýcarska promítají v originále s českými a/nebo anglickými titulky.

Němci nebo Turci?

Letos ještě diváci uvidí například německo-turecký film režiséra Fatiha Akina Proti zdi, příběh německých potomků tureckých rodičů, snažících se vymknout z rodinných a kulturních pout. Jeho hrdina Cahil Tomruk se po pokusu o sebevraždu ocitá na psychiatrické klinice, kde se seznámí se Sibel, dívkou z ortodoxně muslimské rodiny, která zoufale touží po volnosti, jakou mají Evropanky.

Režisér vycházel z vlastních zkušeností potomka tureckých rodičů, vyrůstajícího v Německu. A tak tomuto trpkému milostnému příběhu vdechl výjimečnou autenticitu a věrohodnost.

Dejvická Klubovna

Srpnová část přehlídky se odehraje v Klubovně, unikátním kulturním a komunitním centru v pražských Dejvicích, které v budově bývalé dvoutřídky z 50. let funguje od roku 2009. Je provozována Občanským sdružením Povaleč za podpory MČ Prahy 6 a široké veřejnosti.

Klubovna původně vznikla od studentů pro studenty, nicméně postupem času se stala nedílnou součástí kulturní mapy celé Prahy. Pořádají se zde koncerty, a také pravidelné filmové i divadelní večery. K dispozici je i zahrada, kde si místní mohou pěstovat ovoce či zeleninu.