Poprvé na jeviště Chaplin (16. 4. 1889 – 25. 12. 1977) vstoupil ve svých pěti letech – tehdy měl jen zaskočit za svou indisponovanou matku. O tři roky později už dostal roli v muzikálu, v jedenácti vystupoval v londýnském Hippodromu.

Hollywood na sebe nenechal dlouho čekat, první smlouvu tam Chaplin podepsal v roce 1912 a během prvního roku natočil pětatřicet filmů! Za celou jeho kariéru jich vzniklo nespočet.

Chaplin se stal legendou, kterou jen stěží někdo překoná. Celý svůj život zasvětil tomu, aby potěšil, pobavil a rozesmál milióny filmových diváků. A za to si právem v roce 1972 -  ve svých třiaosmdesáti letech – zasloužil Oscara za celoživotní dílo.

Moderní doba

Pokud máte rádi Chaplina, zajděte do kina Ponrepo. Do konce roku promítá ještě dva jeho snímky. V sobotu 2. prosince můžete vidět jeden z nejslavnějších Chaplinových filmů nazvaný Moderní doba, který měl premiéru 5. února 1936.

Tahle satirická komedie si bere na mušku svět moderní průmyslové výroby, zachycuje také tíživou bídu za světové hospodářské krize 30. let. Chaplin tento snímek, který byl jeho poslední němý, sám napsal a režíroval. Zároveň byl také posledním, ve kterém Chaplin ztvárnil hlavní roli „věčného tuláka“.

Moderní doba je vlastně mozaikou příběhů a gagů, v níž se Charlie coby dělník dostává do tragikomických střetů se stroji a další technikou industriální civilizace. Americký tisk i úřady film odsoudily jako politickou agitaci, v některých zemích byl dokonce pro údajnou propagaci komunismu snímek zakázán - například v Hitlerově Německu a fašistické Itálii. Chaplin však trval na tom, že svého tuláka nezpolitizoval.

Chaplinův festival

27. prosince promítne kino Ponrepo další komikův snímek – Chaplinův festival. Jde o kolekci čtyř mistrovských grotesek z roku 1917. V první Chaplin představuje jednoho z imigrantů přijíždějících do Ameriky. Hereckou partnerkou mu v této grotesce je další hvězda němých filmů Edna Purviance.

Další groteska Chaplinova festivalu se odehrává na pláži mezi útesy. Komik zde představuje prchajícího vězně, pronásledovaného policisty. Ve třetí části Chaplin hraje alkoholika, který svou závislost přijíždí „napravit“ do lázní. Myslí to však s léčením vážně...? Poslední groteska nazvaná Easy Street bývá považována za jednu z nejlepších komických scének vůbec. Chaplin tu hraje strážce zákona, který se snaží udělat pořádek v londýnské ulici Easy Street.