Ve čtyřech tradičních blocích divákům naservíruje pestrou paletu snad všech horolezeckých disciplín, a to ve formě přednášek a filmů. Každý blok započne přednáška ostříleného borce, následována filmovým audiovizuálním zážitkem.

Sherpafest je jeden z mála čistě horolezeckých festivalů, který se momentálně programově vyhýbá zdánlivě blízkým cestovatelsky outdoorovým tématům. Původně vznikl jako akce pro kamarády z oddílu HO Sherpclimb. Sherpafest si neklade žádné komerční cíle.

Dva tipy na americké dokumenty

Reel Rock 12: Break on Through je příběh o tom, že přelézání nejtěžších sportovních cest je výhradně mužskou záležitostí. Margo Hayes, málo známá lezkyně z Boulderu v Coloradu, je odhodlána to změnit. Přestěhovala se proto do Evropy, kde trénuje, aby přelezla dvě ikonické cesty ve Francii a Španělsku. Posouvá své fyzické a psychické možnosti až na samotný limit a riskuje zranění. Uspěje?

Další dokument z cyklu Reel Rock, nazvaný Stumped, vypráví příběh jiné ženy, která leze. „Nechci být známá jenom jako jednoruká lezkyně," říká Maureen Beck. „Chci být dobrou lezkyní." Maureen Beck se sice narodila bez levého předloktí, ale to pro ni není žádná překážka. Zvládá i převislé bouldery a zná jen jedinou cestu: na vrchol.

A nebudou chybět ani vzpomínky

Pamětníky jistě potěší dokument Lezení na písku – sedmdesátá léta. Lezení v pískovcových oblastech Čech v letech 1968 - 1973 si mohou připomenout díky fotografiím a záběrům 16 mm kamery Karla Vlčka.

 

Podrobný program je k dispozici na: http://www.sherpafest.cz/