Česko-slovenský program zaštítí společně dvě přední divadelní instituce, a to Institut umění – Divadelní ústav jako koordinátor české Noci divadel a Divadelný ústav Bratislava jako koordinátor slovenské Noci divadiel. Do programu se zapojilo 26 divadel a amatérských souborů po celé republice, chystají noční prohlídky, workshopy, setkání s herci, speciální divadelní představení – a mnohá právě v česko-slovenském duchu.

„Česko-slovenská noc divadel je pro nás jednou z oslav vzájemné spolupráce. Propojenost divadelní scény obou zemí, zejména současného tance a nezávislého divadla, funguje výborně i pro generace, které ve společném státě nežily. A jsem ráda, že můžeme mezi společné akce zařadit i letošní Noc divadel,“ říká za organizátory Martina Pecková Černá z Institutu umění - Divadelního ústavu (IDU).

Lekce slovenštiny

Co chystají pražští divadelníci? Své brány v metropoli otevře padesátka divadelních domů a dalších kulturních organizací. Část programu se opravdu nese v česko-slovenském duchu.

Pražské divadlo DISK se rozhodlo na jeden večer vytvořit malé soukromé Československo. V jeho rámci se chystá retro výtvarná dílna pro děti i dospělé, lekce slovenského jazyka. Konat se bude také přednáška fenomenální Evy Kyselové 100 rokov Československej republiky - a čo na to divadlo?, anebo kvíz na poznávání slovenských herců. Součástí programu v DISKu bude také scénické čtení z her slovenských autorů.

100 let i další osmičková výročí

Divadlo v Řeznické chystá promítání dokumentárního filmu Olgy Sommerové České studentské revolty. Po projekci bude následovat debata s režisérkou na téma současné úlohy médií a jejich vlivu.

Divadlo NoD si připravilo autorskou inscenaci Se lvem na prsou, která reflektuje 100 let česko-slovenské hokejové republiky. Divadlo Archa zařadilo představení nazvané Rusáci?, založené na hře s médii na téma jak se vyrovnávají mladí Rusové žijící v Čechách s českým historickým komplexem způsobeným invazí v srpnu 1968.

Nakoukněte do zákulisí

Další divadla pak chystají oblíbené prohlídky zákulisí. Do normálně divákům zapovězených prostor se podíváte v Národním divadle a Stavovském divadle, Studio Ypsilon ozvláštní prohlídky divadla písničkami z projektu "Říjen 1918 – Den po dni".

Na jeviště a do šaten diváky pozve také Divadlo pod Palmovkou, Hudební divadlo v Karlíně, kde se bude možné vyfotit v kostýmech, anebo vinohradské divadlo.