Ve Vile Štvanice, která má podporu hlavního města Prahy, sídlí hned tři mladé a progresivní divadelní soubory: Tygr v tísni, Divadlo Letí a Geisslers Hofcomoedianten. Každý nabízí divákům něco jiného.

První premiérou, kterou Vila Štvanice připravila hned na první zářiový den, je adaptace antické trilogie Oresteia od Aischyla v režii Iva Kubáka.

Hra o válce, nejen té trojské

Oresteia je trilogie o světě po válce, a také hra o rodině, kterou tato válka zničila. Skládá se z her Agamemnón, Oběť na hrobě a Usmířené lítice. Poprvé byla inscenace hrána na dionýských hrách v Athénách v roce 458 před naším letopočtem. Od té doby nic na své působivosti neztratila - lidé totiž bohužel válčí pořád.

Děj se odehrává za trojské války, kdy v Thébách vládne žena vojevůdce Agamemnona Klytaimnestra se svým milencem. Když se Agamemnon, vítěz z Troje, vrátí domů, je svou ženou a jejím milým úkladně zavražděn. Tím se roztáčí jen kolo pomsty, které se nezastaví, dokud zbyde poslední živý. Jako mstitel se totiž objeví syn Agamemnona a Klytaimnestry, Orestes, jehož úkolem je zabít vlastní matku.

Antika v moderním hávu

1Antická dramata se u nás obecně velmi málo hrají, patrně proto, že svým stylizovaným jazykem a velkým počtem postav dělají inscenátorům problémy. Staví se totiž před otázku: Hrát je v tradičním oděvu - togách - a v koturnech (obuv antických herců tragédií na vysokých podrážkách – pozn. red.), nebo sáhnout po současné stylizaci? Porozumí jí divák?

Poslední pražská  inscenace Oresteiy, která se hrála v 90. letech v Městských divadlech pražských, byla zasazena do války v Iráku a Agamemnon připomínal prezidenta George Bushe. Soudě dle kostýmů chystané inscenace půjde i v kulturním prostoru Prahy 7 o moderní verzi. Což je dobře, protože příběh sice nezestárl ani o minutu, historizující kostýmy by ale znásobily odstup diváka od tématu, což by byla škoda. Válka a to, co dělá s lidmi, je více než aktuální.

Celá trilogie v jednom večeru

Tvůrci prý trilogii upravili tak, že ji bude možné odehrát za jeden večer. A pozor, inscenace se navíc uvede venku, tedy před vilou a v jejím okolí. Kulisami bude klasicistní architektura, řeka a velkoměsto.

Oresteia je první inscenací chystaného projektu Antická Štvanice, který se bude každoročně konat v letních měsících ve štvanickém plenéru. Projekt slibuje postupné uvedení inscenací všech zásadních antických dramat.

Už začátek je velmi ambiciozní, držme tedy souboru Tygr v tísni palce. V hlavních rolích trilogie Oresteia se představí Tomáš Petřík, Apolena Veldová, Tereza Hofová nebo Matěj Anděl, dohromady vystoupí více než 22 účinkujících.

 

Podívejte se na webové stránky: www.vilastvanice.cz