První ročník festivalu Nultý bod se konal v roce 2009. Tato divadelní přehlídka si klade za cíl představit českým divákům nové provokativní a doposud neprozkoumané žánry a trendy evropského divadla v oblasti tanečního divadla, fyzického divadla a performing artu. Festival do Prahy pravidelně přiváží to nejzajímavější ze současné zahraniční tvorby na poli cross-over projektů se zaměřením na taneční, loutkové a vizuální divadlo. Tématem letošního ročníku je intimita.

Hlavní hvězda je z Kanady

Letošním zahraničním hostům vévodí kanadská tanečnice a choreografka Daina Ashbee, která Nultý bod 2018 odstartuje 16. července ve 20 hodin v Divadle v Celetné. V představení Pour tato tanečnice s neuvěřitelnou upřímností konfrontuje sebe i diváka s touhou po osvobození, vystavení se bolesti i dosažení katarze.

Ashbee dvakrát vyhrála Prix de la danse de Montréal. Prestižní německý taneční magazín TANZ ji zařadil mezi 25 nejzajímavějších mladých umělců roku 2017 a americká publikace DANCE 2018 zase mezi 30 vycházejících hvězd taneční scény.

Rapový muzikál či loutky

Festival Nultý bod 2018 dále nabídne vystoupení italskoanglické dvojice Igor and Moreno s představením Idiot Syncracy či multimediální projekt Soni Ferienčíkové, Márii Júdové a Alexandry Timpau nazvaný Everywhen.

Program doplňuje oceňovaný rapový muzikál Miřenky Čechové a Martina Tvrdého Miss AmeriKa, španělský loutkář a performer David Espinosa s minimalistickým představením My Great Work anebo domácí Spitfire Company a jejich magické Constellations II.

Tradiční workshopy i hudební novinka

I letos je součástí festivalu je edukativní workshopový týden Performing Arts for the Future, který je otevřen profesionálům i studentům všech uměleckých oborů.

Letošní novinkou je hudební program v zahradě Werichovy vily kurátorovaný djkou, aktivistkou a rozhlasovou reportérkou Mary C.