Hru o moci a tom, zda lidé mají svobodnou vůli a mohou ovlivnit své osudy, pro Divadlo Komedie připravila studentka režie alternativního a loutkové divadla na pražské DAMU Anna Klimešová. V její inscenaci hrají mladí herci Cyril Dobrý, Kryštof Krhovják, Štěpán Lustyk, Milan Vedral a Vojtěch Vondráček – každý z nich se na chvíli stává vladařem a zakouší pocit moci.

Vladař, který jde přes mrtvoly

Vladař je nejvýznamnějším Machiavelliho dílem, které vzniklo v roce 1513. Publikováno ale bylo až po autorově smrti v roce 1532. Věnováno bylo rodu Medicejských (konkrétně „vznešenému Lorenzovi Medicejskému“).

Autor v něm popisuje ideálního vladaře, služebníka státu, který by neměl váhat použít jakékoli prostředky, aby zajistil blaho své země. Rozsahem nevelký spis o 26 kapitolách je klíčovým dílem, které obsahuje politické úvahy odhalující a popisující mechanismy fungování moci. Mnozí kritici vyčítali Machiavellimu cynismus, dnes je ale jeho spis opět velmi aktuální.

Mládí v Komedii

Inscenace Anny Klimešové, která z 500 let starého spisku vychází, měla premiéru v rámci festivalu Nová Komedie, jenž se koná od 15. do 23. března. I poté hra zůstane dál na stálém repertoáru divadla, které chce mladým divadelníkům poskytovat své jeviště častěji.