Palm Off Fest založil před dvěma lety ředitel a umělecký šéf Divadla pod Palmovkou Michal Lang spolu s herečkou, pedagožkou a bývalou uměleckou šéfkou Těšínského divadla Ivanou Wojtylovou. Během dvou ročníků se tato přehlídka stala jednou z nejúspěšnějších divadelních událostí mezi laickou i odbornou veřejností.

V rámci festivalu byly uvedeny inscenace výjimečných evropských divadelníků, jako je například Krystian Lupa, Jan Klata, Oliver Frljić, Vilmos Vaidaj, Agnieszka Olsten, Eduard Kudláč či Ewelina Marciniak.

Historické přesahy do současnosti

Festival už tradičně nabízí to nejlepší ze středoevropského divadla. A nejen to. Součástí programu bude opět přehlídka nejzajímavějších dokumentů, diskuze s tvůrci, speciální debata i semináře.

Spojujícím tématem třetího ročníku je heslo „Už máme, co jsme chtěli?“ Dramaturgie festivalu v něm reflektuje dopad letošních výročí, jako je rozpad habsburské monarchie a vznik nových středoevropských států, zánik první Československé republiky a vznik druhé republiky, komunistický převrat 1948, pokus o reformu státního socialismu v roce 1968 a v neposlední řadě také výročí definitivního zániku Československa a vznik samostatné České republiky.

Zahraniční hosté i čeští zástupci

Palm Off Fest 2018 přiveze inscenaci Revoluce estonského Teatru NO99, 99 slov pro prázdnotu tallinnského centra Kanuti Gildi SAAL, inscenaci Spravedlnost varšavského souboru Teatr Powszechny, představení Ledové doktríny: Variace na nacistickou rétoriku maďarského divadla Metanoia Artopedia a také jednu z nejnovějších inscenací kontroverzního režiséra Olivera Frljiće, tentokrát ve spolupráci s berlínským Maxim Gorki Theater, nazvané GOЯKI: Alternativa pro Německo?

Českou scénu reprezentují dvě inscenace Divadla pod Palmovkou: Něco za něco v režii Jana Klaty a Pusťte Donnu k maturitě!.

Nejen divadlo

Součástí festivalu je i přehlídka dokumentárních snímků, ta letos nabídne pět titulů: Proces: Ruský stát vs. Oleg Sencov, Svět podle Daliborka, Milda, Mrtvý národ a Zvíře stále žije. Filmy budou zdarma promítány v prostoru studiové scény Divadla pod Palmovkou.

Konat se budou i dvě výstavy - výstava fotografií Romana Dobeše a expozice mapující polské meziválečné divadlo. 20. října se pak uskuteční také speciální diskuse, která pod titulním názvem „Už máme, co jsme chtěli?“ pozve k reflexi politického, společenského a kulturního stavu ve střední Evropě osobnosti z České republiky a Polska.