Autorkou scénáře je Daniela Šteruská, která se inspirovala knihou Ondřeje Kundry Meda Mládková – Můj úžasný život a zaznamenala v ní osud Mládkové od jejích čtrnácti let až do dneška.

Pestrý život paní Medy

Meda Mládková se narodila 8. září 1919 v Zákupech jako Marie Sokolová. Po skončení druhé světové války studovala ve Švýcarsku ekonomii. Po komunistickém puči se odmítla vrátit do Československa a žila nejprve v Paříži, kde provozovala české nakladatelství Editions Sokolova a zároveň vystudovala dějiny umění.

Ve francouzské metropoli se setkala jak s malířem českého původu Františkem Kupkou, jehož díla začala intenzivně sbírat, tak i s Janem Mládkem, jedním ze zakladatelů Mezinárodního měnového fondu, kterého si vzala a se kterým se přestěhovala do Washingtonu. Tam se její dům stal kulturním centrem, kam docházeli Ferdinand Peroutka, Jiří Voskovec, Madeleine Albrightová a další.

Od roku 1967 jezdila Meda Mládková do Československa a pravidelnou sběratelskou činností podporovala umělce, kteří nemohli svobodně vystavovat. Právě tato sbírka je základem dnešního Musea Kampa, které založila po svém návratu do Čech po sametové revoluci v roce 1989.

Mužský princip v ženách

Inscenaci, která se úžasným životním příběhem paní Medy zabývá, režíruje Adéla Laštovková Stodolová. Co ji na její hrdince zaujalo? „Vždy mne fascinovaly ženy, které v době, kdy to nebylo ještě úplně obvyklé, měly vedle rodiny ještě svoje vlastní poslání. Nejvíc mne na nich zajímá, jak se jim dařilo udržet jejich mužsko – ženský princip v rovnováze. Jejich příběh je pro mne vodítko, kdy se žena přehoupne do muže a přestane mít tu svoji magii. Tu magii, která má schopnost otevírat dveře víc než mužská racionalita a bojovnost. Na paní Medě se mi moc líbí její hodnotový prvorepublikový systém, který bych si moc přála, aby se vrátil do naší společnosti. Díky němu člověk myslí na druhé a upozadí sebe pro vyšší věc,“ vysvětluje režisérka, jejíž tvorba je tradičně na pomezí pohybového divadla a činohry.

V hlavní roli Medy Mládkové vystoupí bez alternace populární herečka Tatiana Vilhelmová. Jejími hereckými kolegy budou Hana Vágnerová, Dana Batulková, Veronika Arichteva, Jaromír Dulava, Lukáš Příkazký a Daniel Šváb. Hrát se bude na letní scéně od 24. června do 8. září 2019.

Představení je součástí širšího projektu oslavujícího významné jubileum Mládkové. Na návštěvníky Kampy dále čekají výstavy, přednášky, komponované večery i program pro děti. Oslavy vyvrcholí 8. září, tedy v den, kdy se Meda Mládková narodila. Tento den se odehraje přímo na nádvoří Musea také poslední představení hry Meda.