One man show Caveman s Janem Holíkem baví české diváky už několik let, inscenace Divadla U Hasičů je neustále vyprodaná a mnohé hlášky z ní už zlidověly. A nyní je na scéně Cavewoman aneb Obhajoba jeskynní ženy. Nabízí ženský pohled na partnerské vztahy, na lásku a na rozdíl mezi mužem a ženou.

I autorkou hry je žena

Autorem Cavemana je Američan Rob Becker, Cavewoman jako volné pokračování je dílem Jihoafričanky Emmy Piersonová. Do češtiny její hru přeložila rovněž žena, zkušená Irena Žantovská. 

Dramatička, režisérka a producentka Emma Peirsonová je absolventkou jihoafrické Akademie filmových, televizních a dramatických umění. Její mnoha cenami ověnčenou hru Cavewoman (v originále Defending The Cavewoman, tedy Obhajoba jeskynní ženy) uvádějí s velkým úspěchem divadla po celém světě, v Evropě od Německa po Litvu. U nás se premiérově objevuje na prknech Divadla U Hasičů.

Pozvánka do jeskyně

Cavewoman je humorným pohledem na věčný souboj pohlaví. Jeskynní žena coby hlavní a jediná hrdinka zve diváky do své jeskyně, kde s nimi v odlehčeném duchu sdílí své starosti, pochybnosti a pocity úzkosti pramenící z obavy, zda si vybrala toho pravého. Dojde i na další oblíbená ženská témata jako posedlost vlastním tělem a emoční výkyvy.

Nejde o feministický výjev, ale o vtipnou exkurzi do ženského světa s jeho zvláštnostmi a originalitou.

V hlavní roli Chodurová

Jako jeskynní ženu uvidíte v Divadle U Hasičů herečku Danielu Chodurovou, která absolvovala činoherní herectví na brněnské JAMU a poté působila v mnoha divadlech (ABC, Komedie, Divadlo Bez zábradlí, Celetná, Divadlo X10 a další). Je známá také z televize, účinkovala v seriálech Rodinná pouta, Vyprávěj anebo Přístav.