V sezoně 2016/17 uvede divadlo, které je příspěvkovou organizací hlavního města Prahy, tři premiéry ve velkém sále, tři inscenace komorní řady Krátká Dlouhá, které se odehrají v divadelní kavárně, a dva festivaly pro děti a mládež – Dítě v Dlouhé a Festival 13+. Sezóna to tedy bude více než nabitá. A příznivce divadla čeká ještě jedna velkolepá událost.

20 let divadla

16. listopadu totiž proběhnou oslavy dvaceti let existence Divadla v Dlouhé. K tomuto výročí divadlo chystá slavnostní večer plný hudby a rozsáhlou publikaci shrnující celou svou prozatímní historii, v níž vedle informativních a statistických textů a mnoha fotografií přinese také původní studie předních českých divadelních odborníků.

Příběh dvou emigrantů

Teď už ale k chystaným inscenacím – je totiž na co se těšit. První premiéra této sezony, kterou připravuje režisérská dvojice Jan Borna - Miroslav Hanuš, se odehraje ve velkém sále. Ten však budou herci sdílet spolu s diváky sedícími na jevišti.

Půjde o Hovory na útěku německého divadelníka Bertolta Brechta, který ve stejnojmenné knize zúročil své válečné zkušenosti. Roku 1940 se mu podařilo coby emigrantovi nalézt útočiště ve Finsku. A právě v neútulné hospodě helsinského nádraží se odehrává děj Hovorů na útěku. Zde se čas od času scházejí dva emigranti, fyzik Ziffel a dělník Kalle a proberou ve svých rozpravách – trochu švejkovských – všechno od války a hrdinství, přes Hegela a humor, až po lásku k bližnímu svému a pornografii. Premiéra je plánovaná na 3. prosince 2016.

Jirásek stále aktuální

Druhou velkou inscenaci nastuduje kmenová režisérka divadla Hana Burešová, která se ve spolupráci se svým stálým dramaturgem Štěpánem Otčenáškem rozhodla pro českou klasiku – Jiráskovu Lucernu. Tato inscenace, kterou napsal jeden z nejznámějších českých dramatiků, je hrána už přes sto let na všech možných českých profesionálních i ochotnických scénách. Byla mnohokrát i zfilmována a stala se jedním z děl, které formují národní identitu a které bychom měli všichni znát.

Známe je ale doopravdy? Je Lucerna jen pěkná pohádka o hrdém Mlynáři, svůdné Kněžně, zamilovaném Vodníkovi a naivní Haničce? A dá se dnes Jiráskova hra vůbec ještě hrát? Na tyto otázky odpoví tvůrci 18. března, kdy bude mít Lucerna v Dlouhé premiéru.

Skutr chystá Racka

Třetí titul sezony připravují hosté – tentokrát to bude kultovní  tvůrčí duo Skutr – Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský, kteří si pro svou první spolupráci s Divadlem v Dlouhé zvolili rovněž klasiku, ale pro změnu ruskou. Chystají Čechovova Racka.

Jak si moderní divadelníci poradí s příběhem nešťastného spisovatele Trepleva, zmítaného mezi dvěma osudovými ženami – matkou herečkou a přítelkyní, která by se herečkou ráda stala? Premiéra je naplánována na květen 2017.

Krátká Dlouhá

V rámci komorní dramaturgické linie Krátká Dlouhá, která představuje současné české a slovenské autory, nabídlo divadlo v této sezoně spolupráci hned dvěma mladým režisérkám. Čerstvé absolventce DAMU Alžbětě Burianové a uznávané tanečnici a choreografce divadla Adéle Laštovkové Stodolové, která je zároveň blízkou spolupracovnicí právě dua Skutr.

Alžběta Burianová připraví hru současného ruského autora Ivana Vyrypajeva Iluze, Adéla Laštovková Stodolová pak chystá autorskou pohybovou inscenaci Dating v osmi, která pojednává o tom, jak probíhají první rande. Třetím titulem pak bude novinka Slovenské sekce Divadla v Dlouhé.

Festival 13+ a Dítě v Dlouhé

V sezoně 2016/2017 divadlo uspořádá opět dva festivaly: v lednovém termínu to bude 8. ročník přehlídky nejen pro teenagery Festival 13+ a na jaře pak již 19. ročník festivalu pro děti a jejich dospělé Dítě v Dlouhé.

 

Podívejte se na webové stránky: www.divadlovdlouhe.cz