Festival založil v roce 1996 spisovatel a dramatik Pavel Kohout původně jako Německé divadlo v Praze. Od roku 1997 stojí v jeho čele Jitka Jílková, která za svoji profesní činnost obdržela rakouské i německé státní vyznamenání.

Letošní program slibuje 8 inscenací z Německa, Rakouska, Švýcarska, Lucemburska i Česka. Všechna představení budou simultánně tlumočena do češtiny, a tak se festivalu nemusí bát ani ti, kdo německy neumí. Vedle několika pražských scén letos divadelní němčina zazní také z prken multifunkčního prostoru Forum Karlín.

Zahájení inscenacemi o fotografiích a módě

Ve Foru Karlín se odehraje hned jedno ze dvou zahajovacích představení - divadlo na pomezí fotografie a činohry s názvem Jas. Okamžik, které přiveze soubor z Dortmundu. Diváci usednou do obří temné komory, kde přímo před nimi bude snímky vyvolávat známý německý fotograf Marcel Schaar.

A na Nové scéně pak festival zahájí hra nositelky Nobelovy ceny Elfriede Jelinek Světlo v krabici, která se zabývá pomíjivým světem módy.

Koncert na divadle

Jestliže dortmundské představení propojuje divadlo a fotografie, švýcarští reprezentanti z Curychu spojí divadlo a rockový koncert. V hlavní roli jejich inscenace Obrazy tvé velké lásky se představí herečka Sandra Hüller, kterou i čeští diváci znají ze snímku Toni Erdmann, nominovaného na filmového Oscara.

České stopy na festivalu

Také čeští divadelníci se na festivalu představí. A to hned dvakrát. Pražský divadelní festival německého jazyka totiž každoročně uděluje Cenu Josefa Balvína (pojmenovanou na počest dlouholetého dramaturga této přehlídky, germanisty a překladatele) nejlepší české inscenaci německy psaného divadelního textu. Letos prestižní cenu získá Strach jíst duši v režii Jana Friče, lehká kabaretní komedie z repertoáru Národního divadla Brno.  

Druhým částečně českým příspěvkem festivalu je inscenace z Schauspiel Hannover Moc a vzdor, kterou režíroval český režisér Dušan David Pařízek, známý z Divadla Komedie. Pro svou režii si vybral román současného prozaika Ilji Trojanowa o vztahu léta vězněného disidenta a jeho totalitního trýznitele.