Ze zahraničí se na prestižním festivalu představí hned osm inscenací nejen z Německa či Rakouska, ale také ze Švýcarska a Lucemburska. Není se ale třeba bát, že nebudete rozumět, všechna představení jsou tlumočena.  

Asi největším diváckým hitem festivalu je inscenace Shakespearova Richarda III. Do Stavovského divadla ji přiveze berlínské divadlo Schaubühne. Hru o mrzákovi, který se vraždami a intrikami dostane na anglický trůn, režíruje kultovní Thomas Ostermeier. Tento režisér byl uměleckým šéfem berlínského Deutsches Theater, kde se proslavil hlavně inscenacemi kontroverzních současných her. 

Od roku 1999 Ostermeier působí právě v Schaubühne, pracuje ale také v Mnichově anebo ve vídeňském Burghtheateru. Z klasických titulů nastudoval například Ibsenovu Heddu Gablerovou nebo Noru, Shakespearovo Oko za oko, Krále Leara, Hamleta a další, vždy provokativně nově pojaté kusy. Jeho inscenace se úspěšně hrály v Paříži, Avignonu, Londýně, Tel Avivu, New Yorku anebo Soulu, do Prahy se vrací již poněkolikáté.

Odysea jako kabaret

Nově pojatou klasiku nabídne kromě Ostermeiera také inscenace Antú Romero Nuneze Odysea z hamburského Thalia Theateru. Jde o inscenaci v kabaretním stylu, postavenou na dvou hercích, představujících syny Odysea, kteří přehrávají jeho slavná dobrodružství. Odysea se představila na letošní prestižní berlínské přehlídce Theatertreffen.

Aktuální témata

Další tituly jsou již současněji orientované. Například představení Desatero přikázání z vídeňského Volkstheateru, které vzniklo podle filmů Krzysztofa Kieślowského a dotýká se trápení současného světa, anebo inscenace švýcarského režiséra a filmaře Milo Raua Five Easy Pieces – loňského laureáta "Inscenace roku 2017", která vznikla v produkci gentského divadla Campo. Vedle životopisu smutně proslaveného zločince Dutrouxe se v podání dětí mezi 8 a 13 lety odehrají stručné dějiny Belgie.

Češi zahrají skandálního Bernharda

V programu festivalu nechybí ani český divadelní příspěvek, kterým bude tentokrát inscenace pražského Divadla Na zábradlí Mýcení autora Thomase Bernharda v režii Jana Mikuláška. Jde o nejlepší českou inscenaci německojazyčného textu v uplynulé divadelní sezoně, oceněnou Cenou Josefa Balvína.  

Román Mýcení ve své době vyvolal jeden z největších skandálů v dějinách moderní rakouské literatury - ihned po vydání v roce 1984 následovala žaloba pro nactiutrhání; kniha byla ve své době v Rakousku dokonce policejně zakázaná. Popisuje „uměleckou večeři", kde se scházejí bývalí přátelé a čekají na příchod herce Národního divadla.

Na velkolepé scéně Marka Cpina se představí vynikající herci Divadla Na zábradlí - Honza Hájek, Petr Jeništa, Jakub Žáček, Magdaléna Sidonová, Jana Plodková, Dita Kaplanová, Johana Matoušková a Václav Vašák.

Nejen divadlo

Festival má nejen divadelní program. Ve středu 21. 11. do Studia 1 Českého rozhlasu zavítá Judith Hermannová. Berlínská spisovatelka bude číst ze své poslední sbírky povídek Lettipark, která vychází v českém překladu.

Festival také spolu s pražským Goethe-Institutem inicioval vznik nové mezinárodní divadelní platformy TheaterTreffPunkt Prag, která se poprvé uskuteční 23. – 26. listopadu 2018 v rámci festivalu v Praze. TheaterTreffPunkt Prag zahrnuje země a účastníky ze střední a východní Evropy, kteří na festival přijedou a budou diskutovat s režiséry, chystá se i aktuální „české" číslo časopisu Theater der Zeit.