Festival Film a architektura se koná zároveň se Dnem architektury. Cílem akce je prostřednictvím projekcí autorských dokumentů, inovativních, experimentálních i hraných filmů vyvolávat diskuze o architektuře a urbanismu. 

Každý ročník tvoří program několik tematických sekcí, které představují architekturu, život ve městě a celkově design.

Japonský minimalismus obrazem

Ta největší programová sekce je letos zaměřena na Japonsko s jeho minimalistickou architekturou. V jejím rámci uvidíte třeba film Tadao Ando: From Emptiness To Infinity, jenž je portrétem světového mistra japonského minimalismu, přirozených linií a tradičního řemesla.

Následujícím filmem této kategorie je umělecký snímek dvojice Beka & Partners, nazvaný  Moryama-San – podle dramaturgie festivalu jde o první film o noise hudbě, zálibě v artistickém čtení, němých filmech, ohňostroji a japonské architektuře.

Komu patří město?

Další festivalová sekce se zabývá tím, komu patří město – zda lidem, kteří v něm žijí anebo developerům. Naději přináší film Diller Scofido + Renfro Reimagining Lincoln Center and the High Line, který vypráví o úspěšné revitalizaci jedné nadzemky v centru New Yorku.

S festivalem Film a architektura je spjato také jméno propagátora architektury Adama Gebriana. Jeho letošní filmový výběr představí Kahnův Salk Institut v Kalifornii anebo budovu Berlínské filharmonie – a půjde o 3D projekce, takže zážitek bude opravdu komplexní.

Kromě projekcí i přednáška

Festival obohatí i přednáška německého architekta Hanse Kollhoffa, která proběhne 4. října a bude se týkat kontroverzní transformace bývalého východoněmeckého náměstí Alexanderplatz na špičkovou obchodní čtvrť podobnou Manhattanu.