Íránská kinematografie se těší už řadu let celosvětovému velkému zájmu filmového publika. Proto není divu, že i u nás před sedmi lety vznikl festival, který dává snímkům této asijské země prostor. Jde o vůbec první ucelenou přehlídku íránské kinematografie v České republice.

Několik kategorií

Stejně jako v předchozích letech se i tento rok diváci můžou těšit na celou paletu pozoruhodných íránských filmů. V rámci přehlídky budou rozděleny do sekcí Celovečerní filmy, Dokumentární filmy, Krátké filmy, ÍRÁN:CZ, Afghánské filmy a Průkopníci. Přičemž první tři kategorie jsou soutěžní – své oblíbené filmy vyberou nejen diváci, ale i nekonvenční porota složená z osobností různých profesí. Předsedá jí zpěvačka, houslistka a herečka Iva Bittová.

Osm celovečerních snímků

A jaké snímky na festivalu uvidíte? Tak například těch celovečerních je v programu hned osm. Diváky zavedou do světa hrdinů, kteří pátrají po své minulosti, hledají světlo, které dávno vyhaslo. A pokoušejí se najít k sobě navzájem cestu.

Naším tipem v této sekci je snímek Duet dvaatřicetiletého režiséra Navida Daneshe. Hlavními hrdiny snímku jsou dva bývalí milenci, kteří se po letech opět náhodně potkají. Ačkoli už oba mají své vlastní rodiny a snaží se jít vlastními cestami, o slovo se stále hlásí jejich nevyřešené minulost.

Předtím, než tento snímek vznikl, se Danesh věnoval tvorbě krátkých filmů. Duet je režisérova celovečerní prvotina. A úspěšná. Na festivalu Tallinn Black Nights International Film Festival, kde měl film loni premiéru, hned získal cenu za nejlepší celovečerní debut.

Dokumenty se silným příběhem

Šest zajímavých snímků se silným tématem či příběhem diváci uvidí také v kategorii dokumentů. Doporučujeme si nenechat ujít zejména dokument nazvaný 76 minut a 15 vteřin s Abbásem Kiarostamím, který od své loňské premiéry na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách už viděli diváci na mnoha prestižních filmových festivalech po celém světě.

Tento dokument je poctou loni zesnulému uznávanému íránskému filmaři. Autorem materiálu je fotograf Seifolah Samadian, kterého s Abbásem Kiarostamím poutalo blízké přátelství. Pro dokument Samadian použil zákulisní materiál nashromážděný za třicet let spolupráce s tímto íránským filmařem. Vznikl tak obraz výjimečného člověka a velikána moderního filmu.

To nejlepší z íránské kinematografie

Pozadu nezůstává ani festivalová sekce nazvaná Průkopníci. Předloží dva filmy, které podle dramaturgů festivalu zcela bezpochyby patří k tomu nejlepšímu, co doposud v íránské kinematografii vzniklo.

V této kategorii můžou diváci shlédnout padesát let starý satiricky laděný film Té noci když pršelo, který sleduje snahy filmového štábu najít chlapce, jenž údajně zachránil vlak před smrtelným neštěstím a stal se místním hrdinou.

Druhý film této kategorie pak vypráví příběh chlapce zápasícího se životem. Snímek nazvaný Prostá událost byl natočený v roce 1974 a jeho režisérem je Sohrab Shahid Saless, jeden z nejuznávanějších postav íránské kinematografie 20. století.