Festival, který je věnován politickému a divadelnímu odkazu Václava Havla, do Prahy už tradičně přiveze výjimečná zahraniční představení a to jak z oblasti činohry, tak z dalších divadelních žánrů. Součástí programu jsou i diskuze s tvůrci a přednášky.

Sto let starý příběh

Festival 29. září zahájí holandský soubor De Warme Winkel se svou inscenací Gavrilo Princip. Hra vypráví příběh pětice studentů, která se rozhodla zabít symbol rakousko-uherského mocnářství, následníka trůnu Ferdinanda d´Este. Takřka všechny plány ale selhaly a nakonec vraždil samotný Gavrilo, a to ještě vlastně spíše náhodou...

Recitující tanečník

I další program Pražských křižovatek je velmi zajímavý. Do metropole přijede například Tiago Rodrigues s inscenací If a Window Would Open, Féderico León s Las ideas, choreograf Simon Mayer s inscenací Sons of Sissy a další.

Přehlídku pak zakončí inscenace Brodskij/Baryšnikov divadla New Riga Theatre, v níž vystoupí domácímu publiku dobře známý tanečník Michail Baryšnikov. Ten ale tančit nebude - sólová inscenace je založena na básních nositele Nobelovy ceny Josifa Brodského právě v podání Michaila Baryšnikova.

Autorem prvotního nápadu a režisérem inscenace je významný lotyšský tvůrce Alvis Hermanis, umělecký šéf Nového divadla v Rize. Baryšnikov odrecituje strhující, výmluvné verše svého životního přítele a svou křehkou fyzickou přítomností diváky přenese do Hermanisovy pietní vize Brodského nejvnitřnějšího světa.

Nejen divadlo

V průběhu festivalu bude kromě uvedení divadelních inscenací také promítnut film My Country; a Work in Progress, který vznikl na základě stejnojmenné inscenace londýnského Národního divadla na téma brexitu. V přednášce nizozemské dramatičky Sigrid Merx, nazvané Hrát hněv a rozhořčení, se zase zájemci leccos dozví o politických aspektech současného nizozemského divadla. Během festivalu bude také možné na Nové scéně shlédnout videoinstalaci Malé vyprávění od polského výtvarníka Wojtka Ziemilskeho.