Chemické divadlo, které vzniklo na základě spolupráce režiséra a dramaturga Vojtěcha Bárty a scénografky Jany Hauskrechtové, na sebe poprvé upozornilo v roce 2014 čtením z tibetské poezie v prostoru vršovické open-airové galerie ProLuka. Pak zakotvilo na Žižkově, v prostoru Venuše ve Švehlovce.

Divadlo poezie, divadlo o básnících

Představení tohoto zajímavého souboru jsou mnohdy často inspirovaná osudy a dílem význačných zjevů moderní poezie, mj. Daniila Charmse, Stanislawa Ignacy Witkiewicze, Karla Hynka Máchy, Jana Zábrany, Georga Trakla a dalších. Jednotlivé projekty se věnují souvislostem mezi životem a dílem osobností, které vydaly svědectví nejen o své době, ale i o vnitřních zákonech lidské existence. Na uměleckém směřování Chemického divadla se podílejí i herci Šimon Krupa a Dana Marková. 

Rumunský židovský autor

V současné době můžete vidět dvě inscenace Chemického divadla. 21. února je na programu hra Příhody z bezprostředního neskutečna, která českému publiku poprvé představí dílo rumunského židovského autora Maxe Blechera (1909 – 1938).

V hlavní roli Praha

17. března je pak k vidění inscenace věnovaná Praze, která nese název Zlaté město. Jde o nový autorský projekt Chemického divadla, který se inspiruje povídkou Gustava Meyrinka, ale také současným městem - městem developerů, mafiánů i obyčejných lidí.

Podle režiséra Vojty Bárty je naše metropole město krásné a ohrožené. „Bohužel se od dob Meyrinka nebo Viléma Mrštíka, který napsal legendární pamflet Bestia triumphans proti bourání Starého Města, mnoho nezměnilo. Kvůli krátkodobým finančním nebo mocenským zájmům jdou i dnes k zemi nádherné staré domy, často přímo v samém srdci Prahy. Za krásnými fasádami se skrývají hotely, kanceláře i bordely a pračky špinavých peněz. A praví Pražané mají bledé tváře,“ uvádí Bárta v tiskové zprávě k inscenaci.

 

Podívejte se na webové stránky: www.venuse-ve-svehlovce.cz