Tři vítězné filmy z prestižních filmových evropských festivalů, dvanáct snímků v hlavní sekci, a další významné filmy loňských ročníků - takový bude letošní program přehlídky Be2Can.

Z francouzského Cannes doputuje snímek 120 BPM tepající v rytmu devadesátkového techno beatu režiséra a scénáristy Robina Campilla, Nemilovaní bystrého pozorovatele ruské společnosti Andreje Zvjaginceva, thriller Nikdys nebyl s Joaquinem Phoenixem a klinický horor Zabití posvátného jelena nejznámějšího představitele tzv. divné řecké vlny Jorgose Lanthimose s Nicole Kidman a Colinem Farrellem v hlavních rolích.

Vítěz Berlinale

Z německého Berlinale se promítne výstřední romance O těle a duši oceněnou Zlatým medvědem a LGBT drama Sebastiána Lelia Fantastická žena, které  vstoupí do kin 23. listopadu pod hlavičkou Artcam Films. Benátský festival reprezentuje vítězný film Lava Diaze Ta, která odešla.

Přehlídka Paola Sorrentina

Pod střechou kina Světozor se promítne historicky první česká retrospektiva Paola Sorrentina, která nabídne komplexní pohled na tvorbu režiséra a vzdá tak hold největšímu současnému italskému filmaři.

Přehlídku doprovodí diskuze

V doprovodném programu Be2Can si odborníci posvítí na témata, která hýbou aktuálním světem filmu. V kině Lucerna čekají diváky diskuze, profily osobností a debaty, na DAMU v Hallerově sálu se díky spolupráci s KADU uskuteční projekce s odbornými úvody, panelovou diskuzí a masterclass.

Poprvé také porota

Festival Be2Can bude mít poprvé svou vlastní porotu. Nechá promluvit talentované zástupce nejmladší generace filmařů, kteří vyberou nejlepší snímek z aktuální selekce. Zasednou v ní aktivní studenti pěti kateder FAMU, kteří byli zároveň v posledních dvou letech oceněni na Famufestu.

 

Podívejte se na webové stránky: www.be2can.cz