Muzikál, na kterém David Drábek autorsky spolupracoval s Darkem Králem, je inspirován příběhem „sloního muže“ Josepha Merricka, o jehož osudu natočil film i slavný David Lynch. Nyní je Merrick spolu se svým lékařem, dr. Trevisem, hrdinou původního českého muzikálu.

Poznejte viktoriánský Londýn

V Elefantazii se autoři vrací do viktoriánského Londýna, do světa panoptika lidských kuriozit, které obývají nejen sloní muž Merrick, ale také legendární siamské sestry Blažkovy, divoká žena Samira anebo obr Moyzess.

Do toho všeho se zaplete krutý doktor Reinhold a jeho podstatně humánnější kolega Trevis, ale také Jack Rozparovač, a dokonce Mahátma Gándhí.

Kdo byl Merrick

Joseph Carey Merrick (5. srpna 1862, Leicester – 11. dubna 1890, Londýn) byl Angličan s těžkými tělesnými deformacemi, jenž vystupoval v panoptiku pod jménem Sloní muž. Jeho vrozené postižení se projevovalo zvětšením rtů, jedné paže a obou nohou, ztluštělou kůží a masivním kostním výrůstkem na čele.  Rodina ho coby zrůdu vyštvala, skončil v chudobinci a posléze v panoptiku, vystavujícím lidské zrůdy. Po mnoha peripetiích dožil v londýnské nemocnici, kde zemřel ve věku 27 let.

Klus se vrací do divadla

Jeho životní příběh se stal námětem řady knih a dramatických ztvárnění. Nejznámějším je celovečerní film Sloní muž režiséra Davida Lynche z roku 1980.

V nové inscenaci inspirované Merrickovým pohnutým osudem hrají Tomáš Havlínek jako sloní muž a Tomáš Klus jako jeho lékař a přítel. Pro Tomáše Kluse, který původně vystudoval herectví na pražské DAMU, jde o návrat na divadelní prkna po dlouhé, ale plodné hudební kariérou strávené pauze. Dále hrají Petr Konáš, Filip Březina, Petra Tenorová, Tereza Marečková, Tereza Krippnerová, anebo Daniela Kolářová.