Pro českého diváka je japonská kinematografie možná trochu vzdálená, stejně jako sama země vycházejícího slunce. Výkony herců, které u nás běžně neznáme, jsou však jedinečné. Proto festival každoročně slibuje skvělý kulturní zážitek.

Novinky, dokumenty i animovaný film

I letos se diváci můžou těšit jak na poklady japonského filmového archivu, tak na žhavé novinky, dokumenty i animované příběhy.

Festival zahájí snímek Mohykán se vrací domů, který pojednává o mladíkovi – frotmanovi metalové kapely, který se vrací na svůj rodný ostrov v japonském Vnitřním moři, aby rodičům představil svou snoubenku. Ve stejnou dobu je jeho otci diagnostikována rakovina, a tak si chce nemocný pán poslední týdny života užít naplno...

Rašómon – snímek o vraždě a znásilnění

Z archivu japonské kinematografie mají diváci možnost zhlédnout jeden z nejznámějších japonských filmů vůbec – Rašómon. Je to ojedinělý počin z roku 1950, který jako první japonský snímek v historii získal Zlatého lva v Benátkách i amerického Oskara.

O čem snímek je? Jednoduše řečeno: o vraždě a znásilnění. Příběh se odehrává ve středověkém Japonsku a zločin, který se v něm stal, vypráví čtyři různí lidé, každý z jiného úhlu pohledu...

Junji Sakamuto popáté

Na programu je také satirická scifi Sídliště. Autorem scénáře i režisérem je Junji Sakamuto, který je označován za jednu z nejvýraznějších tváří mimostudiové tvorby posledních desetiletí. Sídliště je Sakamutovým pátým snímkem, který se na přehlídce japonské kinematografie Eiga Sai uvádí.

Film vypráví příběh manželů, kterým umře syn. Po jeho smrti se rodina stěhuje na sídliště, kde se dostane pod drobnohled ostatních. A sousedé, kteří před sebou nemají žádné tajemství, řeší, kdo jsou vlastně manželé Yamashitovi? A kam jednoho dne zmizel pan Yamashita? Zavraždila ho jeho žena?

Bohatý doprovodný program

Festival ale nebude jen o filmech. Na návštěvníky čeká celá řada doprovodných akcí. Mezi ty nejoblíbenější každý rok patří gastroakce Den japonské kuchyně, chybět nebudou ale ani dvojjazyčná představení klasických japonských děl,  tvůrčí dílny pro malé i velké návštěvníky či vystoupení českých i japonských umělců v čele se zdatnými hudebníky.