Co kdyby Hitler v roce 1945 nespáchal sebevraždu, ale jen usnul? A co kdyby se probudil roku 2011? Jak by se asi tvářil a našel by v našem světě spojence, kteří by ho podpořili? Od těchto otázek se odvíjí román německého spisovatele Timura Vermese nazvaný Už je tady zas! Jde o román, kterého se prodalo přes půl milionu výtisků a byl přeložen do sedmnácti jazyků včetně angličtiny, španělštiny, francouzštiny a češtiny. A nyní se objeví také na divadelních prknech.

Zábavná hra, ze které mrazí

„Je to mimořádně zábavná a aktuální hra,“ říká o nejnovější premiéře principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský, podle kterého hra promlouvá i k dnešní době a české realitě. Už je tady zas! Divadlo Na Jezerce uvede hru v české premiéře 16. března 2017 – tedy pouhý den po 78. výročí okupace Československa hitlerovským vojskem. „Chtěli jsme samozřejmě symbolické datum 15. března, na které připadá 78. výročí okupace Československa nacistickým Německem, ale z provozních důvodů musíme premiéru o den posunout – na den, kdy byl Adolf Hitler v Praze,“ vysvětluje Jan Hrušínský a dodává: „Když se podíváme kolem sebe, vidíme, že náš svět hrubne. Co bylo před několika lety nevyslovitelné, je dnes běžnou součástí našeho života. Tolerujeme fašismus i komunismus, jako kdybychom nevěděli, o co jde,“ kritizuje dnešní dobu Jan Hrušínský.

Ondřej Kavan coby Hitler

V hlavní roli Adolfa Hitlera se představí Ondřej Kavan. „Ondřej je proměnlivý a tvárný herec. Myslím, že pro diváky by mohl být jeho zjev i jeho výkon v téhle roli velkým překvapením,“ říká režisér inscenace Michal Balcar.


Podívejte se na webové stránky: www.divadlonajezerce.cz.