"Navštivte městečko Krokovy Vary! Vejděte do hospody u Čtrnácti pomocníků! Stanete se svědky událostí, které nikdo nečekal, ale každý po nich toužil! Léto je už tady, komedianti se blíží a co s načatým večerem?" zve spolek Kašpar na Vančurovu hru.

„Mám pocit, že jsme tu všichni na jedné lodi, na jedné plovárně a užíváme si léta a nádherného vančurovského jazyka,“ dodává k pozvánce Jan Potměšil, který v alternaci s Miroslavem Hanušem hraje v Rozmarném létě plovárenského mistra Antonína Důru.

Dokonale vystižená atmosféra ospalého maloměsta

Příběh tří dnů a tří nocí chladného června, v nichž zálety a milostná dobrodružství s nenadálými hosty nakrátko rozbouří poklidný život v malém městečku na řece Orši, Krokových Varech. Život kanovníka, bývalého majora, lázeňského a jeho žárlivé ženy Kateřiny zcela naruby obrátí kouzelník a krásná Anna.

Kouzlo Rozmarného léta nespočívá ani tak v příběhu samotném, jako v dokonalém vystižení atmosféry ospalého českého maloměsta a ve Vančurově dokonalé a bohaté češtině. Podle románu natočil v roce 1967 Jiří Menzel neméně kouzelný film. Rudolf Hrušínský, František Řehák, Vlastimil Brodský, Míla Myslíková, mladičká Jana Preisová a sám režisér jsou v snímku nezapomenutelní. Film v roce 1968 vyhrál hlavní soutěž na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary, kde získal Křišťálový glóbus.

Jan Potměšil jako lázeňský Důra

Divadelní verze Jakuba Špalka, kterou má spolek Kašpar ve svém repertoáru už od roku 2007, se Menzelově filmu slušně vyrovnává. Snad i díky tomu, že se hraje jen v létě, snad díky pivu, vínu a skvělým utopencům podávaným během představení. Rozhodně také kvůli Janu Potměšilovi v hlavní roli – alternuje s neméně skvělým Miroslavem Hanušem.

V dalších rolích se představí Eliška Boušková jako provazochodkyně Anna anebo Eva Elsnerová jako paní Důrová. Menší roli hostinského si zahrál i režisér a principál divadla Jakub Špalek.

 

Podívejte se na webové stránky: www.divadlovceletne.cz