Festival má dvě hlavní sekce. Všechny nové tituly budou uvedeny v sekci SCANDI AKTUÁLNĚ, kde je doplní dva další snímky z uplynulého roku. Ročník 2019 tak představí celkem pět nových titulů, z nichž tři budou uvedeny v české festivalové i distribuční premiéře či předpremiéře.

Diváci vůbec poprvé uvidí hlavní film přehlídky - Žena na válečné stezce (do kin vstoupí 31. 1.), dánskou tragikomedii Svátky klidu a míru (do kin 10. 1.) a švédské drama Goliáš režiséra Petera Grönlunda (do kin 7. 2.).

Dalšími novinkami, které po festivalových předpremiérách poputují do distribuce, jsou komedie Amatéři režisérky Gabriely Pichler a rodinné drama A dýchejte klidně islandské režisérky Ísold Uggadóttir.

Seversky mrazivé komedie

V sekci nazvané SCANDI: KOMEDIE, ZE KTERÝCH MRAZÍ se diváci můžou těšit například na nejlepší evropský film roku 2017 – dánský Čtverec (režie Ruben Östlund), i další film režiséra Östlunda Vyšší moc, dále islandskou něžnou komedii Fúsi (režie Dagur Kári), švédského Muže jménem Ove (režie Hannes Holm), který byl natočen podle i u nás populárního románu, anebo drsnou elegii O koních a lidech režiséra letošní novinky Žena na válečné stezce Benedikta Erlingssona.

Proč Skandinávie?

Na skandinávské kinematografii české diváky podle tvůrců přehlídky fascinuje atmosféra, autentičnost a různorodost. Obdivuhodná schopnost severských kinematografií kombinovat různé žánry a pronikat do světového kontextu výraznými tvářemi svých hereckých hvězd se letos stala také stěžejním tématem přehlídky. A pak také charakteristicky hraniční severský humor, který nabourává konvence a dotýká se palčivých záležitostí západní civilizace.