Letošním tématem festivalu Future Gate je „svoboda“, vizuálním prostředkem k jejímu zobrazení se stane populární subžánr sci-fi: „cyberpunk“.

Cyberpunk

Cyberpunk je moderní odnož sci-fi zaměřený na informační technologie, počítače a hlavně umělou inteligenci. Díla cyberpunku se právě vyznačují propojením světa počítačové sítě se světem reálným a se světem virtuální reality.

„Cyberpunková kultura ve filmové produkci nastavuje zrcadlo moderní společnosti. Technika zde není využívána ku prospěchu jedinců, ale často zneužívána ke kontrole obyvatel, udržení rozdělení moci či korporátní hegemonie, tedy omezení osobní či společenské svobody. Ta se stala i letošním tématem festivalu,“ sdělil k filmové přehlídce pořadatel Filip Schauer.

Rezonovat bude všude, ve filmech, přednáškách, školních projekcích i dekoracích. Upozorňuje tak především na aktuální problémy související s moderními technologiemi a jejich možným zneužitím.

Nové i kultovní snímky

V soutěži jsou zastoupeny americké nezávislé filmy i evropské snímky oceněné dříve na světových festivalech.

Zahájení se ujme v Cannes oceněný snímek Malý Joe (Little Joe), který bude uveden v distribuční předpremiéře. V hlavní roli vědkyně zabývající se vývojem nových rostlinných druhů, které lidstvu nemají přinést nic menšího než štěstí, se představí anglická herečka Emily Beecham. Ale jak se dá předpokládat u takového dramatického snímku, nic není zadarmo a už vůbec ne štěstí.

Future Gate přinese i další nové oceňované filmy, které budou soutěžit o hlavní cenu festivalu. Promítat se bude například mysteriózní drama Vivárium, španělský snímek H0us3, ale také nesmrtelné legendy jako Tetsuo, Total Recall či Ghost in The Shell 2: Innocence či série zajímavých dokumentů.

Doprovodný program

Dokumentární sekce také nabídne kromě promítání diskuze na témata jako kyberbezpečnost, svoboda v on-line světě i biokybernetika.

Filmovou prohlídku již tradičně doplní besedy se zahraničními tvůrci, filmovými kritiky a hosty z různých oblastí vědy i kultury.