Mladá tvůrčí dvojice z tandemu SKUTR hru výrazně upravila a dokonce spojila některé postavy. Jak vznikl nápad na dvojrole Thesea - Oberona a Hippolity - Titanie? „Velmi pragmaticky. Sen nemá ústředního hrdinu, tím je tato hra trochu atypická,“ vysvětlují režiséři s tím, že inscenace má vlastně tři okruhy postav. Athénské dvořany, vladaře Thesea a jeho mladou nevěstu Hippolitu a mladé dvojice milenců. Pak elfský dvůr s vládnoucím Oberon, který se právě pohádal se svou ženou Titánií a třetí skupinu postav tvoří řemeslníci toužící po přivýdělku amatérským divadlem právě na Théseově svatbě.

Postav je hodně, proto je režiséři zdvojili. Oba vládce, Oberona a Thesea, tak hraje David Prachař a královny, Hipplitu a Titánii, Vanda Hybnerová.

Spojujeme protiklady, říkají tvůrci

„Ony totiž tyto postavy mají mezi sebou zajímavou paralelu. Jsou sobě navzájem protipólem. To, co v sobě třeba v Bouři spojuje Prospero, tedy lidského vládce a pána elfů,  je ve Snu rozděleno mezi Thesea a Oberona. Zároveň ve vztahu Titánie a Oberona vidíme budoucí vztah zatím idylické dvojice Hippolity a Thesea,“ doplňují tvůrci.

Zdvojena je také role Egea, sekretáře lidského vládce Thesea a elfa Puka, zlomyslného pomocníka krále Oberona. Ty zase ztvárňuje slovenský herec Csongor Kassai.

Komedie byla napsána jako svatební dar

Výsledná inscenace je veskrze moderní a přitom zachovává bujný renesanční humor. A rozhodně je neotřelá. Překladatel Martin Hilský na první čtené zkoušce prozradil, že tato erotikou prodchnutá komedie prý byla napsána pro slavnostní příležitost, jako součást oslavy svatby.

Právě tím se realizační tým inspiroval. Takže na počátku představení David Prachař vítá zdánlivě autentické novomanžele, na jejichž počest má být představení sehráno (mnohým z publika možná dojde až mnohem později, že to vše je jen hra s divákem).

Toto východisko je vtipným odrazovým můstkem či záminkou pro prezentaci nejrůznějších podob partnerských vztahů od šílené lásky v počátcích, přes oddanou zvířecí příchylnost, až po odcizení a vzájemné naschvály po dlouhých letech soužití.

Tři dějové linie

Sen noci svatojánské je propletencem tří dějových linií. Jde o příběh o lásce milenecké, jíž od počátku hrozí smrt kvůli konfliktu s přáním rodičů i vládců. Ale je to také příběh o lásce mezi manželi (ať už lidskými anebo elfími), s nevěrou jako doprovodným rysem. Vším se pak proplétá ještě živelně komická vrstva - divadlo na divadle - v podání šesti aténských řemeslníků, kteří přišli zahrát panstvu roztomile amatérské divadlo na svatbu. Nepřekvapí, že i toto divadlo je o lásce.

Třešnička na dortu

Tahle Shakespearova výborná inscenace rozhodně nenechá diváka ani na okamžik vydechnout. Ne nadarmo jde o jednu z nejhranějších autorových her.

Třešničkou na dortu je pak obsazení. Jak už je v případě Letních shakespearovských slavností dobrým zvykem, role ztvárňují ti nejlepší herci ze současné divadelní scény.

Ústředními postavami hry Sen noci svatojánské jsou: Hermie – Hana Vagnerová, Theseus & Oberon – David Prachař, Hippolyta & Titánie – Vanda Hybnerová, Egeus & Puk – Csongor Kassai, Lysandr – Martin Písařík a další.

 

Podívejte se na webové stránky: www.shakespeare.cz