A osmičkami můžeme pokračovat i dál. Festival severských a pobaltských států, který pořádá Severský filmový klub, divákům přinese také 8 snímků ze Švédska, 8 z Norska a 8 komedií.

Nekonečná cesta do sovětského Ruska

Akci 8. února slavnostně zahájí v kině Lucerna finská velvyslankyně Helena Tuuri, která zároveň uvede snímek Nekonečná cesta. Jde o drama, které režisér Antii-Jussi Annila natočil podle skutečných událostí.

Film vypráví příběh muže, který se ze Spojených států trpících Velkou hospodářskou krizí vrací zpět do Finska. Jenže zde je roku 1930 finskými antikomunisty přinucen vydat se na “nekonečnou cestu” do sovětského Ruska, kde krutost pro něj nezná konce. Nad vodou ho drží myšlenka na návrat k rodině. Ať to stojí, co to stojí...

Notná dávka severského humoru

Diváci se během festivalu dočkají i notné dávky severského humoru. A to například s komediálním snímkem Kyselé Vánoce, který reaguje na stále aktuální téma homosexuality, náhradního rodičovství a přistěhovalectví.

Kyselé Vánoce je příběhem Simona a Oscara, kteří svým rodinám chtějí oznámit radostnou zprávu – že čekají dítě se svou společnou přítelkyní, s níž si koupili domů. Vybrali si na to správný čas – čas pohody a tolerance - Vánoce.

Dokument i válečné drama

Severská filmová zima dává prostor i dokumentární tvorbě. Tentokrát se bude promítat snímek DRIB, který nechá diváky nahlédnout do zákulisí marketingu jednoho energetického nápoje.

Dojde i na válečné drama – prostřednictvím filmu nazvaném 9. duben se vrátíte do roku 1940. Přesně do dne 9. dubna, kdy Německo napadlo Dánsko. Obranu země tehdy zajišťovaly pouze malé a rozptýlené jednotky pohraniční stráže a prvky divize Jutland, ke kterým se nedostala informace o kapitulaci Dánska. A tak bránily svou zemi proti obrovské přesile do posledních sil...

A ještě mnohem víc

To však není vše, co letošní ročník festivalu Severská filmová zima nabídne. Těšit se můžete třeba i na retro komedii, útěk do budoucnosti, dojemný příběh o baletce, která se nechce i přes zdravotní komplikace své profese vzdát.

Kompletní program festivalu, který má podporu hlavního města Prahy, najdete zde.