První premiéra se odehraje už v sobotu 24. září. Jde o tragikomedii nazvanou Závislosti navzdory, kterou připravil režisér a umělecký šéf divadla Dodo Gombár. Je to příběh inspirovaný skutečnými událostmi (včetně tzv. metanolové aféry), který svede dohromady nesourodou skupinku lidí, potkávajících se v protialkoholní léčebně.

Podoby závislosti

V hlavní roli hry Závislosti navzdory se představí oblíbený herec Robert Jašków, který se ujal postavy filmového režiséra. Jak se mu hraje alkoholik, který točí film o alkoholicích? „Inspirací pro mě byly hlavně osoby, se kterými jsem měl možnost se sám setkat, ať už byly u divadla, nebo úplně jinde. Někdo umí skvěle zastírat, že má kocoura, někdo, že je alkoholik, někdo tvrdí, že je to přece jen "dvojčička" - těch příkladů a hlavně osudů je hodně…,“ popisuje herec.

Mimo jeviště je ale Robert Jašków závislý na něčem zcela jiném. „Na objetí svých dětí, své ženy, na práci se dřevem, na Peci pod Sněžkou, na hospodském plkání s kamarády o ničem. A nejvíce jsem závislý na životě,“ říká s úsměvem.

Krysař bude poprvé žena

Premiéry se ve Velkém sále odehrají celkem čtyři. Kromě inscenace Závislosti navzdory na repertoár přibude i moderní verze staré pověsti z města Hameln, tedy Krysař. Zajímavý bude minimálně tím, že asi poprvé v historii se coby Krysař objeví žena, herečka Klára Cibulková. Premiéra je naplánována na 5. listopadu 2016 v režii Doda Gombára.

Peníze, hra ověnčená cenami

Dalším titulem bude současná hořká komedie Dodo Gombára Peníze, kterou bude režírovat mladý talentovaný režisér Mikoláš Tyc. Hra získala cenu agentury Aura-Pont za nejlepší původní hru roku 2015, premiéru bude mít 18. března 2017.

Rodinné drama Natálie Kocábové

Sezonu Velkého sálu zakončí hra spisovatelky Natálie Kocábové, která ve spolupráci s režisérem Danielem Hrbkem vzniká přímo pro Švandovo divadlo. Jak říká sama autorka, jde o rodinný příběh s autobiografickými prvky, o rozvodu a jeho dopadech na děti. Hra je také o tom, co si asi za hodinu a půl dokáže rodina říct u večeře.

Fenomény současné doby

Nové inscenace chystá Švandovo divadlo i na své komorní scéně. „Na programu jsou tři tituly o třech fenoménech, jimž je dnes vystaven člověk jako jedinec a s nimiž se potýká i celá společnost: jde o témata intimita, anonymita a agresivita,“ pojmenovává umělecký šéf divadla Dodo Gombár.

Zajímavé je, že všechny tři tituly budou režírovat ženy, v posledním případě dokonce ženy dvě. O intimitě bude hovořit inscenace hry Je to tu současné britské dramatičky Caryl Churchil v režii Viktorie Čermákové, anonymitě se bude v autorském textu věnovat herečka a režisérka Martina Krátká a téma agrese zpracují dvě mladé režisérky, Alžběta Burianová a Tereza Říhová.

Nováčci v souboru

Změny přináší nová sezona také do souboru divadla. Do angažmá nově nastupuje Luboš Veselý, který přišel z Divadla na Vinohradech, Tomáš Petřík přichází z kladenského divadla a mladá herečka Marta Dancingerová rovnou z DAMU.

Do inscenace Hamlet se jako královna Gertruda vrací z mateřské dovolené Petra Hřebíčková. Její kolegyně Zuzana Onufráková zase kvůli mateřské dovolené vystupování ve Švandově divadle na čas přeruší.

 

Podívejte se na webové stránky: www.svandovodivadlo.cz