„Čemu se smějete? Sami sobě se smějete.“ To je asi nejznámější „hláška“ z této slavné hry. Neříká ji tedy domnělý revizor Chlestakov, ale druhá hlavní postava, Hejtman. Vyjadřuje jádro téhle slavné hry z roku 1836, groteskno pramenící z lidské omezenosti.

Námět vypůjčený od Puškina

Revizor je pětiaktová satirická komedie ruského dramatika Nikolaje Vasiljeviče Gogola (1809–1852) a zároveň jedna z nejlepších a nejhranějších komedií vůbec. Námět k Revizorovi poskytl Gogolovi Alexandr Sergejevič Puškin, který mu vyprávěl příběh o tom, jak byl jednou kdesi na malém městě považován za tajného vládního úředníka. V té době totiž nebylo ničím neobvyklým, přijel-li do okresního města „inkognito“ vysoký státní úředník, aby se přesvědčil, zda je vše v pořádku...

Nenadávej na zrcadlo…

Revizor měl premiéru roku 1836 v Petrohradě a už tehdy hru část publika milovala, ta druhá, která měla pocit, že se hraje o nich a že si z nich autor tropí žerty, ji nenáviděla. Právě těm druhým bylo určeno motto knižního vydání „Nenadávej na zrcadlo, když máš křivou hubu.“ Po skoro dvou stech letech má prostě tahle hra co říci.

V hlavní roli Ondřej Brousek

I dnešní doba má dost svých Hejtmanů a Chlestakovů, kteří dokáží hrubozrnnou manipulaci podávat, jako Gogol ve své nesmrtelné komedii, s geniální virtuozitou do sebe zahleděných hráčů bez zásad. Navíc jde o skvělé herecké příležitosti, kterých se za minulá léta chopila řada slavných herců. Připomeňme jen Chlestakova Vladimíra Pucholta a jeho Hejtmana Pavla Landovského.

V nejnovější verzi, kterou chystá režisér Juraj Deák pro Divadlo na Vinohradech, si Chlestakova zahraje Ondřej Brousek a Hejtmana Aleš Procházka. Premiéra bude 19. prosince.