Ypsilonka většinou sahá po autorských, hudebně tanečních titulech s kabaretním laděním. Tentokrát ale režisér Jan Schmid uvedl činoherní titul, klasickou černou detektivní komedii Josepha Kesselringa Jezinky a bezinky.

Dobro podle představ sester Brewsterových

Inscenace se odehrává v Americe třicátých let ve vile viktoriánského stylu, v níž vládnou dvě milé, pohostinné staré dámy (v podání skvělých hereček Zuzany Kronerové a Jany Synkové). Životním posláním sester Brewsterových je konat dobro – ovšem pouze podle jejich vlastních představ. A tak se v domě kupí mrtvoly.

„Kesselringův text svou hravostí i způsobem humoru báječně koresponduje s principy, které jsou některými svými aspekty, především co se týče nadsázky a nadhledu, příznačné i pro poetiku našeho divadla,“ říká dramaturg Jaroslav Etlík.

1444 repríz na Broadwayi

Hra Jezinky a bezinky je označovaná za jednu z nejlepších divadelních komedií. A přestože byla napsaná v roce 1939 a premiéra se konala v roce 1941 na Broadway (celkem se zde odehrálo 1444 repríz), je stále aktuální. V Ypsilonce navíc podpořená skvělým obsazením v čele se slovenskou hvězdou, nositelkou Českého lva Zuzanou Kronerovou, která prý se Studiem Ypsilon chtěla spolupracovat už dávno. Další klíčovou roli, postavu Mortimera Brewstera, ztvárňuje zástupce mladé ypsilonské krve Kryštof Mende.

Režisér se vrací k dávnému hitu

Pro režiséra Jana Schmida jde o návrat k textu, který ho zaujal už před padesáti lety. „Jezinky a bezinky Josepha Kesselringa jsem viděl několikrát už za svých studií, jenom si přesně nepamatuji, jestli to bylo ještě v Divadle satiry, anebo až když bylo přejmenováno na ABC,“ říká režisér s tím, že na představení ho zaujaly všechny jeho vzrušivě energizující nesouřadnosti.

„Působilo zcela autenticky. A to i přesto, že režii nemělo kdovíjakou. Ale nějaká nečekaná náhoda způsobila, že mi zaimponovalo jako jedno zde z nejsvobodnějších. Existovalo jakoby samo o sobě, s přesahem nad dobou, kterou jsme žili,“ vzpomíná na své první setkání s textem Jan Schmid.