„Inscenování klasických titulů světové dramatiky v moderním provedení je součástí naší koncepce,“ vysvětlil režisér a ředitel Divadla pod Palmovkou Michal Lang.

„Na Dona Juana jsme si mysleli už delší dobu. O nasazení hry rozhodlo i to, jaké herce momentálně máme v souboru. Obsazení Ondřeje Veselého bylo jasnou volbou. Roli Sganarela často ztvárňují herci zemitější, ale nakonec jsme se rozhodli dát k sobě zcela odlišné energie, Radek Valenta je spíše jemný typ,“ popisuje Lang své obsazení.

Nejsem Don Juan, říká herec Ondřej Veselý

„Jsem docela stydlivý a plachý, s Donem Juanem se vůbec neztotožňuju,“ tvrdí herec Ondřej Veselý, představitel titulní role. Přesto se mu prý postava dobře hraje.

„Koho by nezaujala ta jeho drzost a požitkářství! Je to člověk, který má rád život. Jedna věc je, jak se chová a co dělá, ale ztotožníte se s tím, co říká. Protože on popisuje fakta, umí leccos pojmenovat, nastavuje zrcadlo,“ zamýšlí se Ondřej Veselý nad svou postavou.

Don Juan jako road movie

A jak vidí Molièrův text režisér Michal Lang? „Don Juan je určitý archetyp, podobně jako Faust, Kristus, člověk – Bůh, nebo ad absurdum to může končit kultem osobnosti. Je z rodu postav revoltujících, je to buřič,“ uvádí s tím, že právě to vedlo tvůrce k nápadu inscenovat Dona Juana jako road movie.

„Ono se to přímo nabízí, je to jeho cesta do pekla, myšleno s nadsázkou. Juan chce absolutní svobodu, překračuje všechny myslitelné hranice, až se dostane do určitého bodu… Akcentování jeho pokrytectví ve vztahu k víře by dnes moc nefungovalo. Zato sobectví, které vidíme kolem sebe dnes a denně, ano. Nezapomínáme ani na tu „lásku“ – inscenace odhaluje metody, jaké používá ke svádění žen,“ láká diváky Michal Lang.

Byl to vizionář

Podle dramaturga inscenace Ladislava Stýbla Molière kombinuje prvky lidového divadla, burlesky a výsostně intelektuálních promluv. Ladislav Stýblo také říká, že některé výstupy vypadají, jako byste četli Diderotovu encyklopedii nebo Voltaira.

„Je to velmi zručně míchané dohromady, přičemž ta komika vzniká především z absurdních vazeb,“ doplňuje s tím, že Molière byl zkrátka vizionář moderního dramatu. „Naší inscenací chceme tak trochu přispět k rehabilitaci Dona Juana jako figury. Všichni zhruba víme, že nedopadne nejlépe a že je sukničkář. Nicméně Juan dělá jen to, co mu okolí dovolí,“ říká Ladislav Stýblo. A na závěr ještě dodává, že s podobnými dony Juany se běžně setkáváme v podobě ekonomických dravců nebo politiků.

 

Podívejte se na webové stránky: www.podpalmovkou.cz