Sezónu v říjnu zahájí drama s názvem Lámání chleba, které diváky provede domácími událostmi od poválečné doby až po Sametovou revoluci. Původní divadelní hra spisovatele Josefa Holcmana (známého např. jako autora románu Cena facky) vychází ze skutečných událostí na jižní Moravě. Příběh přátelství, které se ocitalo v soukolí velkých dějin, bude mít premiéru 21. října.

Holcman je třetím beletristou, který svoji divadelní prvotinu napsal přímo pro Švandovo divadlo. Po uznávané Petře Hůlové, která pro divadlo adaptovala Betonovou zahradu, se autorsky smíchovské scéně upsala také Natálie Kocábová s čerstvou novinkou na repertoáru, komedií Pohřeb až zítra.

Wilde a Schiller v moderním pojetí

Další premiérou bude adaptace klasického příběhu Oscara Wildea o kráse a jejím stárnoucím odlesku Obraz Doriana Graye v režii Martiny Kinské. Tu na Wildeově předloze láká téma touhy po věčném mládí a nekonečně trvajících požitcích, ale i možnost překročit při ztvárnění příběhu rámec tradiční činohry. I proto se na konceptu inscenace bude podílet známá tanečnice a performerka Miřenka Čechová.  

Třetím novým titulem na velkém smíchovském jevišti bude inscenace vrcholného díla německé klasiky Friedricha Schillera Úklady a láska v režii Martina Františáka, který se po Frankensteinovi a Možná, že odcházíme, se smíchovským souborem potká již potřetí.

Ve Studiu reflexe 80. let

Dvě zajímavé novinky chystá i komorní scéna, kam se vrací jako režisér i jako spoluautor David Šiktanc. K dramatizaci si spolu s dramaturgem Vladimírem Čepkem vybral světoznámou novelu Ztracená čest Kateřiny Blumové dalšího německého velikána Heinricha Bölla.

I další titul je pozoruhodný: v návaznosti na inscenace Gottland a Země Lhostejnost, které reflektovaly různé etapy českých dějin, rozšíří v nové sezóně smíchovský repertoár autorská inscenace Daniela Hrbka a Pavla Holého nazvaná Husákovy děti.

 

Podívejte se na webové stránky: www.svandovodivadlo.cz