Festival Sněz tu žábu seznamuje české publikum s nejzajímavějšími tendencemi současného francouzského divadla skrze inscenace a texty, které mají potenciál oslovit české diváky. Vytváří se tak prostor určený k setkávání a interakcím mezi francouzskou a českou kulturou.

Hvězdou letošního ročníku je renomovaný režisér Pierre Meunier. Ten do Prahy přiveze svou oceňovanou inscenaci Kredenc naživo, která vznikla pro program prestižního avignonského festivalu v koprodukci s pařížským divadlem Théâtre de la Bastille. A jde prý o divadlo značně destrukční, které vypráví o tom, co vše se může skrývat v jedné staré kredenci.

Sám sobě režisérem

Poprvé bude také uvedena scénická skica nově přeložené francouzské hry Všichni živí, kterou bude režírovat David Prachař. Ten zároveň ztvární hlavní roli osamělého muže, probírajícího témata, o nichž se ne vždy hovoří nahlas. Autorkou textu je Laureline Le Bris-Cep, vnučka českého katolického spisovatele Jana Čepa.

Uvedeny budou i další scénické skicy nových her, další francouzští autoři budou představeni ve dvou blocích tzv. „jednohubek“.

Doprovodný program

V rámci doprovodného programu proběhne workshop pro divadelní profesionály či otevřená diskuze na téma Textoterapie s pozvanými francouzskými a českými autory, večer zahraje francouzský konceptuální umělec Joe Cave se zvukovou instalací a DJ sety. Všechna představení i akce v rámci festivalu jsou s českými či francouzskými titulky nebo simultánně tlumočené a jsou tak přístupné v obou jazycích.