Britský film Na konci světa je celovečerním debutem režiséra Francise Leeho a světovou premiéru měl loni v lednu na Filmovém festivalu Sundance.

O nenadálé lásce dvou farmářů

Hned po uvedení snímku do kin si tenhle počin vysloužil označení „britská Zkrocená hora“. Protože i film Na konci světa vypráví příběh o nenadálé lásce dvou mladých farmářů uprostřed stád ovcí...

Jedním z hlavních hrdinů je syn nemocného farmáře - Johnny Saxby, který od rána do večera pracuje na zastrčené rodinné farmě, snaží se jí tak držet nad vodou. Jenže je z toho frustrovaný a sám. A tak často utíká k alkoholu, odreagování nachází i v náhodném sexu s jinými mladíky.

Jednoho dne k nim však na rozhodnutí otce přijde na práci rumunský migrant Gheorghe, se kterým Johnny odjede na několik dnů na pastviny, aby se postarali o březí ovce. A Johnny je tak konfrontován s emocemi, které nikdy předtím nepocítil...

Naděje do budoucna

Autor filmu – Francis Lee – si dal na snímku opravdu záležet. Ještě před natáčením totiž oba představitele hlavních rolí poslal na několik týdnů pracovat na farmy. Ostatně z velmi podobné farmy v severní Anglii pochází i sám Lee, který odtamtud ve svých dvaceti utekl.

Lee film zasadil na pláně Yorkshiru. A zatímco ve Zkrocené hoře vztah dvou mužů nebyl kvůli prostředí a době akceptovatelný, Na konci světa dává zamilovanému homosexuálnímu páru naději do budoucna.