Přináší totiž českým divákům neznámý příběh, který si zaslouží být vyprávěn. Snímek 51 je sondou do jedné etapy života britské vědkyně Rosalindy Franklinové a její často přehlížené role při objevu dvojité struktury šroubovice DNA.

V době kdy pánové Crick, Watson a Wilkins obdrželi Nobelovu cenu za výzkum na toto téma (1962), byla Rosalind Franklinová již mrtvá - zemřela ve 37 letech na rakovinu vaječníků, která byla důsledkem častého ozařování. A přitom to podle všeho byla právě ona, kdo DNA objevil.

Historie snímku 51

Ve hře se ve vzpomínkách Maurice Wilkinse a jeho kolegů příběh vrací na začátek padesátých let, do let 1951 až 1953 a rekonstruuje události, které vedly k jednomu z největších objevů v historii lidstva. Jeho význam byl skutečně doceněn až po několika letech, v době kdy byla autorka snímku č. 51, který přímo vedl k objevu struktury, již mrtvá a zásluhy jí tenkrát nebyly připsány žádné.

Americká autorka Anna Zieglerová se ve své hře Snímek 51 snaží ukázat, že Rosalinda Franklinová skutečně přispěla k rozluštění DNA, že její snímek sehrál v tomto významném objevu klíčovou roli.

Hru proslavila hollywoodská hvězda

Hra z roku 2008 byla několikrát inscenována v Americe, ale světového věhlasu dosáhla až uvedením v londýnském West Endu v Noel Cowards Theatre s Nicole Kidman v hlavní roli. V Evropě se dále inscenovala např. v Hamburku, ve Stockholmu, Římě a nyní v české premiéře v Praze ve Spolku Kašpar v režii Filipa Nuckollse s Evou Elsnerovou v hlavní roli.