Do Prahy při té příležitosti zavítají také někteří tvůrci promítaných děl. Přijedou např. maďarská režisérka Virág Zomboráczová, rakouská režisérka Antoinette Zwirchmayrová, která uvede kolekci svých filmů, nebo studenti a pedagogové katedry animované tvorby Univerzity Moholy-Nagye v Budapešti.

Film z Cannes

Bílý bůh je jedním z hlavních lákadel přehlídky. Film získal hlavní cenu sekce Un certain regard na festivalu v Cannes. Uveden bude i úsměvný snímek Jsou věci divné a nevyslovitelné režiséra Gábora Reisze, Volný pád ceněného tvůrce Györgyho Pálfiho a komedie Couch Surf režiséra Zsombora Dygy s Vicou Kerekesovou v hlavní roli.

Polskou kinematografii reprezentuje komedie Být jako Kazimierz Deyna, který pojednává o chlapci, kterého jeho otec vychovává jako fotbalového mistra. Slovensko zastoupí hraný snímek Dětí, výpověď o problémech mezi rodiči a dětmi, anebo snímek V tichu. O židovských hudebnících za druhé světové války točil v česko-slovenské koprodukci režisér Zdeněk Jiráský.

Festival nabízí i srovnání s domácí kinematografií. Promítat se bude nový film Místa režiséra Radima Špačka, Parádně pokecal Tomáše Pavlíčka či Odborný dohled nad východem Slunce. Režisér Pavel Göbl do filmu o třech bývalých politických vězních, kteří se rozhodnou vzít spravedlnost do vlastních rukou, obsadil mimo jiné Jiřího Lábuse a muzikanta Vratislava Brabence.

Více informací a program na stránce http://artcam.cz/stredni-evropa-soucasna-filmova-tvorba/.