Tvůrčí tým, který je podepsaný pod němým společenským melodramatem Bílý ráj, tvořil kromě režiséra a herce Karla Lamače také kameraman Otta Heller a Anny Ondráková (1902 – 1987), která se přes odpor rodičů stala herečkou. A úspěšnou.

Během deseti let - na konci éry němého filmu - natočila Anny Ondráková 46 snímků, a to jak u nás, tak i v Německu a Rakousku. Z toho sedmadvacet jich vzniklo v režii Karla Lamače.

S Karlem Lamačem Anny Ondráková dokonce v několika jeho snímcích ztvárnila milostný pár. Stejně jako v civilním životě. V roce 1920 spolu totiž ti dva začali chodit a důvěrnou dvojici tvořili několik let.

Klasicky vystavěný příběh

V roce 1924 Lamač spolu s Ondrákovou a kameramanem Otto Hellerem natočili Bílý ráj, který jim zajistil mimořádný divácký úspěch. Tenhle příběh z „drsného horského kraje, kde se lidé rodili se samotou v srdcích“ je vystavěný klasicky: ve stejném zájezdním hostinci spolu obsluhují hospodský Rezek a jeho schovanka Nina. Mezitím z věznice uprchne Ivan Holar, který si trest odpykává za zpronevěru peněz, kterou odsvědčil Rezek.

Když se hospodský dozví o útěku vězně, obává se jeho pomsty. Holar chce ale jen naposledy navštívit svou umírající matku. Před mrazem a četníky se schová do sklepa hospody, kde potkává Ninu...

Za doprovodu živé hudby

Film Bílý ráj byl natočen se skromným rozpočtem 90 000 korun a vznikl v zasněžených šumavských exteriérech a vinohradských ateliérech. Hlavní mužskou roli – vězně – opět ztvárnil Karel Lamač, v jedné epizodní roli se objeví i Martin Frič, který zároveň spolupracoval na scénáři.

Bílý ráj bude ve Studiu Alta uveden za doprovodu živé hudby brněnského skladatele, multiinstrumentalisty a producenta Tomáše Vtípila.