De Potentia Dei. Tak zní název dokumentu, jenž je jakousi filozofickou esejí, která je inspirovaná proslulým revolučním dílem malíře Kazimira Maleviče Černý čtverec. Malevič při jeho tvorbě hledal novou dimenzi umění – všechno umění chtěl spálit a z popela udělat právě černé čtverce. A tak vznikl jeden z nejzajímavějších obrazů 20. století.

Dokument o zneužití informací

A Ondřej Vavrečka v Malevičově obraze našel inspiraci pro svůj dokument. Čtverec není pro Vavrečku jen mezníkem v dějinách umění, ale také jasnozřivým vizuálním destilátem moderních mocenských struktur.

De Potentia Dei je příběhem o zneužití informací, k němuž jsou přiřazeny sekvence s reálnými protagonisty od intelektuálů, politiků a umělců až po náhodné chodce na ulici. Filmem prostupuje téma společenské komunikace na základě užívaných znaků – jazykových, symbolických, uměleckých...

V roce 2016 získal snímek na MFDF v Jihlavě cenu za nejlepší český experimentální dokumentární film.

Střih jako stěžejní filmový nástroj

Ondřej Vavrečka, který dosud natočil čtyři celovečerní a řadu krátkých filmů, se věnuje také poezii, hudbě a výtvarnému umění. Vystudoval střih a audiovizuální techniku na pražské FAMU, kde nyní sám vyučuje.

Působí i jako kameraman a střihač. Však také střih je pro něj stěžejním filmovým nástrojem, skrz který uspořádává rozmanitý audiovizuální materiál a dává mu výsledný tvar. Často kombinuje záběry s odlišným obsahem, jejichž spojením vznikají nové významy. Jako právě v dokumentu De Potentia Dei...