Nutnou přestavbou (přece jen divadlu je skoro 140 let) projde zejména jeviště a jeho technologie propojené s počítačem, tedy světelný a zvukový park. A diváci jistě ocení i scénickou novinku – jevištní stůl. „Jde vlastně o plochu spojenou s výtahem, umožňující například efektní vynořování a zanořování z hlubin jeviště. Do provozu uvedeme také všechny tahy, což je skrytý systém lan, tyčí a kladek, sloužící k rychlým změnám dekorací,“ vysvětluje ředitel divadla Daniel Hrbek.

Proměny se dočká také fasáda, která nově ponese i LED obrazovky s upoutávkami na divadelní inscenace.

Rekonstrukce za zhruba 30 milionů korun bude hrazena ze zvláštního investičního fondu Švandova divadla, které je příspěvkovou organizací hlavního města Prahy.

Do prosince jen na studiové scéně

Herci se tedy prozatím budou muset uchýlit na studiovou sklepní scénu, kde se odehraje i první premiéra sezóny 2018/2019. Uvedení původní české inscenace Trollové mezi námi v režii Alexandry Bolfové je naplánováno na 27. října. Od listopadu se na Velkém sále začne zkoušet, od prosince pak hrát.

Do podzemí za divadlem

Na repertoáru divadla najdete také loňské premiéry jako je Čapkem inspirovaný Slušný člověk, Ztracená čest Kateřiny Blumové z pera slavného německého autora Heinricha Bölla či Srdce patří za mříže, hra pojednávající o tom, jak snadné je v dnešním světě ztratit lidské srdce. Objeví se i starší tituly, jako je Protest/Rest, Šoa anebo Pankrác´45.

Na skok do Států

S posledně zmíněnými inscenacemi se herci Švandova divadla také vydají do zámoří. V rámci oslav 100. výročí založení Československé republiky tyto hry zahrají v New Yorku a Washingtonu – a to nejen pro české krajany. V New Yorku již Švandovo divadlo s anglickou verzí inscenace Šoa úspěšně hostovalo. Havlova aktovka Protest se za moře podívá prvně, stejně jako původní hra Martiny Kinské o dvou slavných herečkách a české historii Pankrác´45.