Sezónu zahájí 21. září 2019 premiéra studiové inscenace Hadry, kosti, kůže, kterou nazkouší se svým novým souborem sám Martin Františák, respektovaný divadelní tvůrce, jenž už se smíchovskými herci pracoval na inscenacích Frankenstein a Možná, že odcházíme. Autor Pavel Jurda ve své originální hře popisuje nelehké soužití sousedů - herce Jana Wericha a básníka Vladimíra Holana.

Bohémský herec a uzavřený básník v letech 1948-1968 obývali stejný dům na pražském ostrově Kampa, který je dnes známý jako Werichova vila. Složité sousedství obou mužů provázely každodenní střety, geniální malichernosti, ale i opatrně vyjadřovaná úcta, která trvala až do jejich smrti v roce 1980.

Silné příběhy

Další novinkou sezóny bude ve Velkém sále Na Větrné hůrce, adaptace slavného románu Emily Brönteové, kterou přímo pro Švandovo divadlo napsala Marie Nováková. Příběh nerovné lásky tajemného vyděděnce Heathcliffa a temperamentní Kateřiny bude k vidění od 23. listopadu 2019.

Silný příběh slibuje i následující premiéra, Lady Macbeth z Újezda autora a režiséra Davida Jařaba, jehož originální text inspirovala novela Lady Macbeth Mcenského újezdu ruského autora Nikolaje Semjonoviče Leskova. Dramatik a režisér v jednom přesunul drama o nešťastné lásce do Prahy druhé poloviny 19. století.

Posledním titulem připravovaným pro Velký sál je černočerná komedie Adamova jablka v pojetí jednoho z nejbouřlivějších režisérů střední generace Jiřího Pokorného. Divadelní adaptace stejnojmenného filmu, který v roce 2005 podle vlastního scénáře natočil Anderse Thomase Jensen, navazuje ve Švandově divadle na velmi úspěšnou linii severských inscenací Kdo je tady ředitel?, Kurz negativního myšlení či Řemeslníci.

Aktuální dění ve Studiu

První studiovou premiérou roku 2020 bude Kočkožrout, dramatizace brilantního textu filmového režiséra a dramatika Rainera Wernera Fassbindera v režii mladého Jana Holce. Následovat bude komorní inscenace Adama Svozila a Kristýny Kosové - dvojice, která patří k nejzajímavějším tvůrcům nejmladší divadelní generace a poutá pozornost osobitým inscenačním přístupem. Jejich inscenace by měla aktuálně reagovat na některou palčivou kauzu roku 2020.

Společným jmenovatelem dvou nových studiových inscenací tak bude téma soužití, tolerance a empatie – a to v různých variacích.

Posily souboru

Františák zároveň divadlo otevře dalším výrazným osobnostem, jako je David Jařab, Jiří Pokorný, Jan Holec, či duo Adam Svozil s Kristýnou Kosovou. Herecký soubor rozšíří také mladí herci Anna Stropnická, Jan Grundman a Matěj Anděl, jako hosté na Smíchově vystoupí Miroslav Hanuš, kterého uvidíte již v titulu Hadry, kosti, kůže. Dramaturgii posílí David Košťák.