Hra nazvaná Tlustý prase je dílem jednoho z nejvýznamnějších současných amerických autorů Neila LaButea. Do češtiny ji brilantně přeložila Dana Hábová, takže se diváci mají na co těšit. A zajímavé je nejen téma a autor, ale také herecké obsazení.

LaBute často humornou formou pranýřuje nešvary současné, na vzhled a úspěch zaměřené společnosti. „Sám je plnoštíhlý, ví, co dělá, pozoruje, co se ve společnosti děje," říká o autorovi režisér Petr Mikeska. „Podle jeho vlastního průzkumu si prý většina oslovených lidí myslí, že na vzhledu, respektive na tloušťce či hubenosti, lidem nezáleží. Přitom v časopisech a v televizi to vypadá jinak a existují dokonce studie, že u soudu při stejném prohřešku tlustý člověk dostane vyšší trest a při pracovním pohovoru hubenější uspěje lépe... Téma inscenace je velmi aktuální," řekl Mikeska.

Hra o toleranci

Hlavní hrdinka inscenace Helena v podání Jany Trojanové je vtipná, inteligentní žena, která má jedinou vadu - kila navíc. A „díky" nim ji okolí vidí jako ono „tlustý prase", jako něco, co v současné společnosti nemá co dělat. Téma by se tak dalo použít obecněji. „Hra je o jinakosti a o tom, co umí tahle společnost s jinakostí dělat. Dnes není konflikt člověka s člověkem, státu se státem, ale kultury s kulturou, zažíváme to každodenně, je to o toleranci. Je to do jisté míry klišé, ale když to představíme přes silný příběh, není to klišé. Divadlo dnes nemůže vychovávat, ale může ukázat něco, co má společenský přesah. Za to mám Neila LaButea rád," vysvětluje režisér.

V hlavních rolích Jana Trojanová a Ondřej Rychlý

V inscenaci kromě Jany Trojanové uvidíme bývalou Miss Lilian S. Fischerovou jako hrdinčin opak, krásnou a štíhlou Jeannie. Hlavní mužskou postavu ztvární Ondřej Rychlý, syn herce Petra Rychlého, v další roli se objeví Martin Kraus. Hudbu, která hraje v inscenaci zásadní roli, složil Ondřej Ruml, který kdysi úspěšně prošel soutěží Česko hledá SuperStar a dnes je uznávaným muzikantem.

Podívejte se na webové stránky: http://www.podpalmovkou.cz/