Již 19. ročník Festivalu francouzského filmu uvede dvanáct předpremiérových titulů, jimž vévodí zajímavý snímek Kameny bolesti, který byl uveden v hlavní soutěži letošního festivalu v Cannes. V titulních rolích tohoto dramatu se představí Marion Cotillard a Louis Garrel.

Jde o příběh z konce 2. světové války, jehož hrdinka Gabrielle (Marion Cotillard) je nevyrovnaná a emocemi zmítaná mladá žena, která nedokáže ovládat své pudy. Aby Gabrielliny rodiče předešli nejhoršímu, provdají svou dceru proti její vůli za nevýrazného španělského přistěhovalce Josého (Alex Brendemühl), o němž si myslí, že z ní udělá počestnou ženu.

Po potratu způsobeném bolestmi z ledvinových kamenů ji lékaři pošlou na léčení do lázní. Tam potká Andrého (Louis Garrel), elegantního zraněného veterána z války v Indočíně, který v Gabrielle znovu rozdmýchá vášeň, kterou pohřbila hluboko ve svém nitru.

Slavná Audrey Tatou v novém  filmu

Velmi očekávaná je také předpremiéra hraného životopisného snímku Jacques-Yves Cousteau: Odysea, který vypráví osudy významného francouzského oceánografa a jeho rodiny.

Děj filmu se odehrává v roce 1948. Jacques-Yves Cousteau, jeho žena a dva synové žijí v ráji, v hezkém domku s výhledem na Středozemní moře. Ale Cousteau sní o dobrodružství. Díky svému vynálezu - autonomnímu skafandru, v němž je možné dýchat pod vodou, objevuje nový svět. A chce ho prozkoumat. Kvůli tomu je ochoten obětovat všechno ostatní.

Jako oceánografova žena se ve snímku objevuje slavná „Amélie z Montmartru“ Audredy Tatou.

Animovaná Červená želva okouzlí milovníky přírody

Festival potěší rovněž milovníky animované tvorby, a to filmem Červená želva, který si z letošního festivalu v Cannes odnesl zvláštní cenu poroty v sekci Un Certain Regard. Tento snímek vznikl v koprodukci s Japonskem a vypráví příběh trosečníka na tropickém ostrově, obydleném želvami, kraby a ptáky.

O sebepoznání, lásce, rodičovství i střídání generací vypráví oscarový režisér Michaël Dudok de Wit beze slov, jen s pomocí řemeslně dokonalé animace.

Filmové hity z minulých let

Sekce Filmové hity pak divákům nabídne kvalitní snímky francouzské kinematografie posledních let. Prvním z nich je film režiséra Xaviera Dolana Je to jen konec světa. Jeho hrdina, mladý úspěšný dramatik, se po 12 letech prožitých ve velkoměstě vrací domů za rodinou, aby oznámil, že umírá na rakovinu. Svět kosmopolitního muže je však členům vesnické rodiny příliš vzdálený a nepředstavitelný, než aby mohlo dojít ke smíření a naplňujícímu prožití posledních společných chvil. A tak na povrch vyplouvá jen hořkost.

Belmondo a Lagerfeld v dokumentech

Zajímavé jsou také dokumentární filmy. Například s legendárním hercem Jean-Paulem Belmondem se podíváme na místa, kde vznikaly jeho filmy. Spolu s hercem a jeho synem Paulem navštívíme Rio de Janeiro, Paříž, Řím a francouzskou Rivieru. Paul vede vyšetřování, vyslýchá očité svědky - hvězdy filmů a otcovy osobní přátele, zpovídá i svého "papá". V dokumentu nazvaném Belmondo spolu odhalují okamžiky, které by jinak zůstaly tajemstvím.

Dalším dokumentem je snímek Lagerfeld – důvěrné. Tento intimní portrét představí ikonu světového módního průmyslu a hlavního návrháře značky Chanel Karla Lagerfelda, který poprvé souhlasil s tím, že poodhalí své soukromí a otevře je filmovému režisérovi. Dosud neexistuje jediný Lagerfeldův autorizovaný životopis. A paměti, které prý napsal, zatím nebyly zveřejněny.

Na programu festivalu, který má podporu hlavního města Prahy, nebude chybět ani divácky oblíbený Večer krátkých filmů.

 

Více informací a podrobný program na: www.festivalff.cz