Praha 18. listopadu představí celkem 30 souborů, které pro diváky chystají různorodý program: představení pro děti i pro dospělé, autorská čtení, workshopy a semináře, koncerty, projekce filmů a inscenací, prohlídky zákulisí a mnoho dalších nejen divadelních zážitků.

Za zvýhodněnou cenu

Tak například Švandovo divadlo nabízí program od 16 hodin téměř do půlnoci: vystoupí Herecké Studio, od 19 hodin pak uvidíte inscenaci zdejšího souboru nazvanou Peníze, vystoupí i Divadlo Spektákl s Kronikou ohlášené smrti.

Zdejší představení v rámci Noci divadel shlédnete za velmi zvýhodněnou cenu 50 Kč.

Prohlédněte si „Palmovku“

Divadlo pod Palmovkou nabídne během Noci divadel již tradiční a velmi oblíbené prohlídky zákulisím divadla. Během nich bude možno nahlédnout za oponu, do prostor, kam se divák běžně nepodívá. Jak vypadají herecké šatny, kde se skladují rekvizity a jak vypadá jeviště z pozice herců? Prohlídky, které jsou zdarma, budou doplněny dětskými workshopy v kavárně divadla.

Meetfactory zdarma

Své inscenace nabídne i Meetfactory. Od 17:00 se odehraje Jasno lepo podstín zhyna. Nová hra podle úspěšného irského románu, který byl oceněný v roce 2017 Magnésií Literou za nejlepší překladovou knihu roku, je příběh o ničivých následcích izolace a hojivé síle soucitu, blízkosti a náklonnosti, který se na divadelní scéně objeví vůbec prvně a stane se výjimečnou příležitostí pro herečku Evu Salzmannovou. Od 20:00 se pak představí scénické čtení hry známé spisovatelky Petry Hůlové Strážci občanského dobra 2, kterou autorka napsala přímo pro divadlo v Meetfactory. Vstup na obě akce je zdarma.

Městská divadla pro děti i dospělé

Také  Městská divadla pražská se do Noci divadle zapojí speciálním programem. Nejprve to bude odpolední Divadelní ABCeda ve zkušebně Vodičkova. Jedná se o divadelní dílničku určenou dětem ve věku od 3 do 7 let, na které se hravou formou seznámí se světem divadla. Děti si tu budou moci zahrát na technika či herce, ale také se dozví, jak funguje divadlo a jak vzniká divadelní představení.

Program je zde i pro dospělé. Nejprve se bude v Divadle Rokoko číst tematická hra z divadelního zákulisí mladé současné autorky Kristýny Šrolové. Herci Městských divadel pražských vám tak představí dosud neinscenovanou hru v premiéře, v níž vám poodhalí to, co se děje ve foyer, když právě sedíte v hledišti.

Celou akci zakončí Hudebně taneční retro večer ve stylu 60. let s živou kapelou a zpěvem. Ideální je dorazit v dobovém kostýmu.

Scénické čtení a Hudebně taneční retro večer budou zdarma.

Divadelní ABCeda je placená za 180 Kč / osoba.