Festival představující ukrajinskou kinematografii nabídne divákům hned několik skvělých snímků, které připomenou některá dějinná fakta, většina z nich se pak vypořádává s aktuálním tématem války.

Příběh z budoucnosti

12. listopadu přehlídku zahájí snímek Atlantida, který si z letošního Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách odvezl cenu v sekci Horizont. Diváky zavede do blízké budoucnosti, do roku 2025. A poukazuje na to, jak se rok po ukončení rusko-ukrajinské války, která naprosto zdevastovala východní Ukrajinu, změnil život těm, kteří si válkou prošli. Divák sleduje příběh bývalého vojáka Serhije, jehož život je v troskách. Trpí postraumatickým syndromem a s novou realitou se těžce sžívá.

Zajímavostí je, že ve filmu, který natočil režisér, scenárista a kameraman Valentyn Vasjanovyč, nehrají profesionální herci. Před kameru si stoupli lidé, kteří válečné peklo na vlastní kůži zažili.

Získá Cesta domů Oscara?

Neméně zajímavé bude i drama Cesta domů šestadvacetiletého režiséra Narimana Alijeva, které mělo premiéru na 72. ročníku filmového festivalu v Cannes a bude se letos ucházet o prestižního Oscara v kategorii Mezinárodní film.

I tento snímek poukazuje na hrůzy války. Krymský Tatar Nazim se po anexi Krymu rozhodl pro místo dobrovolníka u armády. Na východě Ukrajiny byl zabit. A jeho otec přijíždí do Kyjeva, aby ostatky svého mrtvého syna odvezl zpět na Krym…

Nahrávač zvuků dostal ve Varech zvláštní cenu poroty

Dalším naším tipem je road movie Mé tiché myšlenky debutujícího Antonia Lukiče. I tento film se pyšní cenou – z 54. ročníku MFF Karlovy Vary si odvezl zvláštní ocenění poroty v kategorii East of the West. V národní soutěži na MFF v Oděse pak získal hlavní cenu a k tomu navíc cenu pro nejlepší hereckou roli, která připadla Irmě Vitovské.

O čem snímek je? O pětadvacetiletém kyjevském nahrávači a prodejci zvuků, který touží po lepším životě v Kanadě. V momentě, kdy dostane výjimečnou nabídku zaznamenat zvuky ukrajinských domácích zvířat a také zvuk vzácného ptáka žijícího na Zakarpatí, neváhá a okamžitě se vydává na cestu. Ale ne sám, společníka mu dělá jeho matka…