Inscenace vycházející z malířského a literárního díla Fridy Kahlo dává život „spoutaným slovům, která lze vyslovit jen ústy snu“. Veselé, tragické, něžné i kruté obrazy spolu s exotickou hudbou vytvoří magický elixír pro citlivé duše. Představení připravil režisér Petr Lanta spolu se svým souborem Společnost dr. Krásy, který vznikl již před více než 15 lety na amatérské platformě.

Podstatou činnosti souboru bylo a je vytvářet a přinášet takové divadlo, kterého je za daných okolností právě potřeba. Společnost Dr. Krásy má za sebou desítky inscenací, většinou inspirovaných nedivadelní literaturou, jako je právě životopis mexické umělkyně Fridy Kahlo.

Kdo byla Frida Kahlo

Frida Kahlo, vlastním jménem Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón (1907 - 1954), byla především malířkou. Malovala ve stylu původní mexické kultury, kterou mísila s prvky realismu, symbolismu a surrealismu. Jako mnozí surrealističtí umělci aktivně podporovala komunismus.

Byla ženou mexického malíře Diega Rivery a milenkou komunistického revolucionáře Lva Trockého. Malovat začala během rekonvalescence po těžké autonehodě. Nejčastěji šlo o autoportréty, úmyslně naivní, malované jasnými barvami a plochými formami mexického lidového umění, které jí bylo blízké.

Vytvořila 143 maleb, 55 z nich jsou autoportréty. Na otázku, proč maluje tolik autoportrétů, odpověděla: „Protože jsem tak často sama, protože já jsem subjekt, který znám nejlépe.“ A právě téma bolesti a samoty je tématem, který inscenátory na životě malířky inspiroval.

Činnost Společnosti dr. Krásy podporuje hlavní město Praha.

 

Podívejte se na webové stránky: www.divadlovceletne.cz