Inscenace měla v režii Juraje Deáka premiéru 19. 2. 2016. A dočkala se skvělých ohlasů kritiky i diváků. Její hrdina dr. Stockmann v podání Igora Bareše pracuje jako uznávaný lázeňský lékař. Jednoho dne ale zjistí, že léčebná kúra je naopak příčinou závažných zdravotních problémů lázeňských hostů. A poklidné městečko je rázem vzhůru nohama. Objev, který Tomáš Stockmann učiní, totiž  narazí na pragmatičnost vedení města, reprezentovaného především Tomášovým bratrem Petrem Stockmannem. Z důvěryhodného vědce se v průběhu pěti dějství zvolna stává nepřítel lidu se všemi nepříjemnými důsledky.

Skandální hra

Jedna z nejznámějších Ibsenových her klade otázky, zda jsme schopni stát si za svou pravdou - a zda ji společnost opravdu chce slyšet.  Premiéra v roce 1882 znamenala společenský skandál. Hra má ale co říci i k dnešku, kdy se neustále tutlají různé ekologické kauzy, patrně i proto Nepřítel lidu patří mezi nejhranější a nejoblíbenější texty tohoto severské dramatika.

České souvislosti

Inscenace má i české souvislosti. Ibsen se inspiroval tématem lázeňského maloměsta a zkušenostmi otce teplického rodáka Alfreda Meissnera. Lékař Eduard Meissner totiž zveřejnil informace o choleře, která se roku 1832 v Teplicích objevila. Reakce místních byla bouřlivá, házeli po něm kameny – a příběh upoutal pozornost slavného norského dramatika.

Na Vinohradech se hlavní role ujal Igor Bareš, dále hrají Simona Postlerová, Ivan Řezáč, Petr Kostka a další.