Nestává se často, aby v českém divadle režíroval někdo z první evropské ligy. Přesně to se povedlo v Divadle pod Palmovkou, kde umělecký šéf Michal Lang využil svých kontaktů s polským prostředím a přizval ke spolupráci významného polského režiséra evropského formátu Jana Klatu. S jeho dílem se Pražané mohli už setkat – v rámci festivalu Palm Off Fest se v roce 2016 představila jeho krakovská inscenace Ibsenova Nepřítele lidu.

Klata má na svém kontě více než čtyřicet inscenací režírovaných v Polsku, Rakousku, Rusku a Německu. Jeho hry hostovaly na festivalech po celém světě.

V Praze nazkouší neznámého Shakespeara

A nyní poprvé zkoušel s českými herci. Vybral si poměrně málo uváděnou hru Williama Shakespeara Measure for Measure, v českém překladu Martina Hilského ji známe pod názvem Něco za něco (anebo také Půjčka za oplátku či Veta za vetu nebo Oko za oko). Hru si režisér pro své potřeby upravil, jeho Shakespeare tedy bude moderní, politicky angažovaný a kontroverzní.  

Režisér Jan Klata si do Prahy přivezl svůj nejužší tým spolupracovníků, kterými jsou scénografka, kostýmní výtvarnice a light designérka Justyna Łagowska a uznávaný polský choreograf (jinak také režisér) Maćko Pusak. V hlavních rolích se představí  Jan Teplý a Tereza Dočkalová.

Hra o špatných a horších volbách

A o čem tato málo známá hra je? „Hlavní postavou hry je kníže Vincentio, vládce Vídně, ve které už čtrnáct let i přes přísné zákony bují smilstvo, prostituce a další neřesti. Vincentio určí na čas svým zástupcem šlechtice Angela a v převleku za mnicha pozoruje, jak se tomuto vyhlášenému strážci mravnosti a čistoty podaří nastolit pořádek. Angelo zklame a začne svoji moc zneužívat...,“ popisuje děj  dramaturgyně Iva Klestilová.

A Jan Klata ji doplňuje: „Budeme hrát o neschopnosti poradit si s vlastní svobodou, o zaujímání radikálních postojů. Shakespeare přesně vykresluje svět, v němž máme tolik možností volby, že si nevybereme nic, a pokud ano, vybereme si to nejhloupější. K tomu se přidává typická shakespearovská otázka, zda-li je možné takový svět opravit nebo dokonce silou změnit lidi v anděly. Hra pojmenovává liberální konformismus a tíhnutí ke zlu, zatímco to podstatné pak proklouzává mezi prsty.“

70. sezona Divadla pod Palmovkou se zdá být opravdu výjimečná a účast Jana Klaty potvrzuje, že Divadlo pod Palmovkou se zařadilo mezi výrazné a progresivní scény, s nimiž je nutné počítat.