Příběh tragické lásky Pavla a Ester byl původně epizoda z většího románu, který vznikl až později pod názvem Kulhavý Orfeus, ale natolik se rozrostl, že jej Jan Otčenášek zpracoval v samostatné novele. Ta brzy po vydání v roce 1958 zaznamenala obrovský úspěch, dá se říci světový. Vyšla ve více než třiceti jazycích, dočkala se celé řady divadelních, televizních i filmových adaptací, dokonce podle ní vznikly tři opery, balet i muzikál.

Známý příběh znovu na divadle

A nyní se story o jedné tragické lásce vrací na divadelní prkna. Známý milostný příběh studenta Pavla a židovské dívky Ester v temné atmosféře Prahy v období heydrichiády připravila režisérka Hana Burešová spolu s dramaturgem Štěpánem Otčenáškem. Ten je synem autora románu, spisovatele Jana Otčenáška. K výběru ho ale prý nevedl zdaleka jen rodinný vztah.

Varování před opakováním dějin

Měl prý dva důvody: „Jeden je ten, že máme v souboru nové mladé herce Marii Poulovou a Pavla Neškudlu, a právě Marie nás přivedla na myšlenku, že by byla ideální Ester. Druhým, minimálně stejně důležitým, momentem je situace u nás i v Evropě, kdy vzrůstá vliv různých nenávistných, xenofobních až rasistických stran a my cítíme potřebu připomenout věci, které by se neměly zapomínat, jako je právě holokaust,“ vysvětluje dramaturg a spoluautor adaptace.

Příběh z nové perspektivy

Pro Divadlo v Dlouhé manželský tandem Burešová – Otčenášek připravil vlastní adaptaci. „Nevyhovovala nám žádná z existujících dramatizací, tak jsme si připravili vlastní. Podstatné asi je, že zatímco kniha na celý příběh nahlíží perspektivou Pavla, my se jej snažíme nahlédnout i pohledem Ester, která je celou dobu přítomna na jevišti. Třetím hrdinou celé věci pro nás pak je doba strachu a stupňovaného teroru během tří týdnů heydrichiády. Používáme proto řadu dobových dokumentů a využíváme i několik citací z knih jiných autorů,“ vysvětluje režisérka.

Chór po vzoru antiky

Kromě hlavních postav Pavla a Ester v inscenaci figuruje také chór, který – tak jako v antické tragédii – plní řadu funkcí. Někdy mluví za Pavla či Ester a funguje také jako zpřítomnění doby, která se hrdinům jeví jako zlý sen. Kromě Marie Poulové a Pavla Neškudly uvidíte Miroslava Hanuše, Tomáše Turka, Jana Medunu, Evu Hacurovou a další.