„Nebaví nás filmy, na které se snadno dívá. Filmy, na které si každý hned udělá názor. Baví nás filmy, které jsou přes čáru. Porušují tabu. Vyvádí diváka z rovnováhy,“ říká dramaturg přehlídky Aleš Stuchlý.

Otrlí diváci uvidí například snímky Borgman a Post Tenebras Lux, jež se objevily v hlavní soutěžní sekci canneského festivalu. Borgman režiséra Alexe van Warmerdama vypráví o podivném bezdomovci, který se vetře do vnitřně rozložené rodiny a s pomocí svých kumpánů se jí dostává stále hlouběji pod kůži. Drama Post Tenebras Lux představitele mexické umělecké kinematografie Carlose Reygadase zase zavádí do světa, ve kterém neplatí žádné tradiční zákonitosti.

Maďaři, Marilyn Manson a revoltující teenageři

Přehlídku odstartuje 31. ledna na Berlinale oceněný maďarský snímek To je jen vítr, který zobrazuje jeden den života romské rodiny v atmosféře strachu z útoku neonacistů. Závěrečný den festivalu pak nabídne brutální komedii o zdegenerovaných velkoměstských policistech Fízlové, hajzlové režiséra Quentina Dupieuxe, ve které jednu z rolí ztvárnil kontroverzní hudebník Marylin Manson.

Přehlídku pak uzavře radikální film Klip, v němž srbská režisérka Maja Milošová provokuje nejen explicitními sexuálními záběry, ale především zobrazením generace dnešních teenagerů.

Střet s patriarchální společností

Krom „drasťáků“ bude ale k vidění také turecký film Mustang, jeden z nejslibnějších debutů poslední doby (se skvělou hudbou Warrena Ellise). Prvotina původem turecké režisérky Deniz Gamze Ergüven je emocionálně vtahujícím příběhem pěti sester, jejichž svobodomyslná nátura je trnem v oku konzervativní patriarchální společnosti.